Virusul Zika, la un pas de o epidemie

Publicat de MIRELA ROTAR, 12 aprilie 2022, 12:27 / actualizat: 21 aprilie 2022, 17:30
Un nou focar al virusului Zika este destul de posibil, avertizează cercetătorii, o singură mutație fiind suficientă pentru a declanșa o răspândire explozivă.
Boala a provocat o urgență medicală globală în 2016, când mii de copii au fost născuți cu leziuni cerebrale după ce mamele lor s-au infectat în timpul sarcinii.
Oamenii de știință din SUA spun că lumea ar trebui să suprevegheze noile mutații. Lucrările de laborator, descrise în revista “Cell Reports” , sugerează că virusul s-ar putea schimba cu ușurință, creând noi variante, conform BBC.
Studiile recente despre infecții sugerează că aceste variante se pot dovedi eficiente în transmiterea virusului, chiar și în țările care s-a atins imunitatea de grup la focarele anterioare de Zika, afirmă echipa de la Institutul de Imunologie “La Jolla”. Cercetătorii spun că descoperirile, deși teoretice, sunt interesante și atrag atenția că și alți viruși, nu doar Covid ar putea reprezenta o amenințare.
Zika se transmite prin mușcătura țânțarului tigru (Aedes), insectă responsabilă și pentru febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya. Insectele se găsesc în toată America – cu excepția Canadei și Chile, unde este prea frig pentru ca ele să supraviețuiască – și în Asia. Virusul poate fi transmis și pe cale sexuală. În timp ce pentru majoritatea oamenilor, Zika este o boală ușoară, fără efecte de durată, poate avea consecințe catastrofale pentru nou-născuți.
Oamenii de știință au început să lucreze la un vaccin împotriva Zika pentru a ajuta la protejarea femeilor însărcinate.
Dana Boieriu