Ascultă Radio România Mureș Live

Violonistul Remus Azoiței, pentru prima dată la Opera Brașov, în Festivalul Internațional W.A. Mozart

Violonistul Remus Azoiței, pentru prima dată la Opera Brașov, în Festivalul Internațional W.A. Mozart
Foto: violonistul Remus Azoiței

Publicat de MIRELA ROTAR, 29 ianuarie 2019, 18:17

panou Gulliver 3feb2019Opera Brașov îi invită pe cei mai mici spectactori la primul eveniment din acest an, care le este dedicat, miercuri, 30 ianuarie 2019, de la ora 11.00, în Sala Operei – musical-ul „Gulliver în Țara Piticilor” de Silvia Kerim și Marius Țeicu. Inspirat din paginile literare ale lui Jonathan Swift, spectacolul este creat în culori vii, iar copiii se pot bucura de lumea piticilor din Ţinutul Liliputh, unii voioşi, alţii morocănoşi, alţii pofticioşi, pitici care încearcă împreună cu regele lor să îl cunoască pe uriaşul Gulliver şi să se împrietenească.

În distribuţie: Mugurel Oancea, Ștefan Schuller (debut), Alina Ichim, Corina Klein, Bogdan Mirică, Cristian Dicu, Andreea Gurguiatu, Dorin Iuga, Irina Iftene (debut), Meda Enăcache, Adriana Simion, Mădălina Lucaciu, Miruna Moldoveanu, Anca Panait, Andromeda Nemeș, Florin Grama, Marius Tămășanu. Își dă concursul Baletul Operei Brașov. Regia este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garştea. Coregrafia: Nermina Damian. Regie scenă: Dan Antipa.

Preț bilete: 15 lei (Pentru acest spectacol nu mai sunt bilete disponibile!)

Pe unda clapelor, mi-e dorul călător

Foto: Muzeul „Casa Mureșenilor”

Opera Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” vă invită miercuri, 30 ianuarie 2019, de la ora 17.00, la muzeu, la Recitalul de la ora 5, intitulat „Pe unda clapelor, mi-e dorul călător”. Evenimentul muzical va fi susținut de artiștii Operei Brașov: Simona Manole – soprană, Ioana Mărgărit – soprană, Lăcrămioara Schuller – soprană, Adrian Mărcan – bariton, alături de Nora Vlad – actriță și Simona Patriche – pianistă. În programul recitalului, veți regăsi arii și duete din opere celebre: „Trubadurul” de G. Verdi, „Boema” și „Gianni Schicchi” de G. Puccini, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Don Pasquale” de G. Donizetti, „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, dar și din operetele „Văduva veselă” și „Paganini” de Fr. Lehar și „Amorul mascat” de Ion Hartulary-Darclée.

Biletele se găsesc la Muzeul „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de recital.

maestrul Ilarion Ionescu

maestrul Ilarion Ionescu

Sâmbătă, 2 februarie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, în cadrul Festivalului Internațional W.A. Mozart 2019, ediția a V-a, organizat de Opera Brașov, cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Brașov, vă invităm la un Concert Simfonic extraordinar. Evenimentul va fi susținut de Orchestra Operei Brașov, care-l va avea la pupitru pe maestrul Ilarion Ionescu-Galați, o legendă a muzicii clasice românești.

Alt invitat remarcabil, aflat pentru prima dată pe scena Operei Brașov, este violonistul Remus Azoiței, caracterizat de revista britanică „The Strad” ca fiind „un virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloasă”. El ne va încânta cu interpretarea sa pe o vioară „Niccolo Gagliano” din 1753, aparţinând colecţiei Academiei Regale de Muzică din Londra.

Programul acestui concert, dedicat exclusiv lui W.A. Mozart, sărbătoritul lunii februarie de la Opera Brașov, cuprinde: Uvertura la opera „Nunta lui Figaro”, Concertul nr. 5 în La Major pentru vioară și orchestră, KV. 219 și Simfonia în Sol minor nr. 40, KV. 550.

Dacă „Nunta lui Figaro” nu mai are nevoie de nici o prezentare, această lucrare fiind programată în Festivalul Internațional W.A. Mozart 2019 pe data de 23 februarie 2019, „Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în La major”, KV. 219, terminat de W.A. Mozart la 20 decembrie 1775, este, probabil, cel mai cunoscut şi mai bine realizat din seria de concerte pentru vioară ale compozitorului. Mozart a compus majoritatea concertelor sale pentru instrumente cu coarde în perioada 1773 – 1779, dar a rămas necunoscut faptul pentru cine și ce ocazie le-a scris.

Partitura originală a acestui concert se păstrează la Librăria Congresului American din Washington D.C. „Simfonia în Sol minor nr. 40”, KV. 550, a fost compusă de Mozart în 1788 și mai este cunoscută drept „Marea Simfonie în Sol minor” pentru a fi deosebită de „Mica Simfonie în Sol minor nr. 25”, cele două fiind singurele simfonii de compozitorul austriac într-o tonalitate minoră. Această lucrare a generat diverse opinii ale criticilor. Robert Schumann a considerat că simfonia posedă „ușurința și harul grec”. Donald Francis Tovey a văzut în ea caracteristicile unei opere buffe. Cu toate acestea, cu siguranță, simfonia este tragică în ton și intens emoțională, de aceea Charles Rosen a caracterizat-o ca fiind „o lucrare plină de pasiune, violență și durere”. Deși interpretările diferă, simfonia este, fără îndoială, una dintre cele mai admirate capodopere ale lui Mozart și, de asemenea, este cântată și înregistrată frecvent.

Preț bilete: 40 lei – în sală; 30 lei – la balcon lateral

Foto: Paul Tomescu

Foto: Paul Tomescu

Duminică, 3 februarie 2019, de la ora 17.00, în Sala Operei, la început de vacanță, copiii sunt invitați, împreună cu părinții și bunicii, la spectacolul „Gulliver în Țara Piticilor”, având un scenariu scris de Silvia Kerim și muzica compusă de îndrăgitul Marius Țeicu. Inspirat din paginile literare ale lui Jonathan Swift, spectacolul este creat în culori vii, iar copiii se pot bucura de lumea piticilor din Ţinutul Liliputh, unii voioşi, alţii morocănoşi, alţii pofticioşi, pitici care încearcă împreună cu regele lor să îl cunoască pe uriaşul Gulliver şi să se împrietenească. Muzica spectacolului, creată de compozitorul Marius Ţeicu, este extrem de melodioasă şi sugestivă, spectacolul are multă vivacitate, dar şi multe învăţăminte, copiii trebuind să înţeleagă că minciuna nu ajută la nimic, dimpotrivă, complică viaţa şi o urâţeşte. Decorul variat şi colorat, pe scenă imaginându-se insula în formă de pălărie, multe mecanisme de ceasuri pe care le învârt piticii. Cântece lirice şi cântece ritmate animă povestea (Cântecul lui Barbă Cot şi Cântecul Sfiosului, Cântecul lui Gulliver, Cântecul prinţesei Iasomie, Cântecul supunerii, Inamic rock, Bâza, Samba pisicilor), copiii putând participa la vraja lui Gulliver, putând juca Bâza cu regele, putându-se juca cu piticii, putând admira personaje de poveste, fantastice, dar cu trăiri omeneşti, încărcate de emoţie.

În distribuţie: Mugurel Oancea, Ștefan Schuller, Alina Ichim, Corina Klein, Bogdan Mirică, Cristian Dicu, Andreea Gurguiatu, Dorin Iuga, Irina Iftene, Meda Enăcache, Adriana Simion, Mădălina Lucaciu, Miruna Moldoveanu, Anca Panait, Andromeda Nemeș, Florin Grama, Marius Tămășanu. Își dă concursul Baletul Operei Brașov. Regia este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garştea. Coregrafia: Nermina Damian. Regie scenă: Dan Antipa.

Preț bilete: 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Cecilia Toma

Participare record la Bătălia Cărţilor în Mureş
Cultură-educaţie joi, 21 noiembrie 2024, 11:45

Participare record la Bătălia Cărţilor în Mureş

Cu ocazia aniversării a 111 ani de activitate continuă, Biblioteca Judeţeană Mureş a organizat săptămâna aceasta Zilele Bibliotecii Județene...

Participare record la Bătălia Cărţilor în Mureş
Biblioteca Judeţeană Mureș a ajuns la o colecţie de peste un milion de documente
Cultură-educaţie miercuri, 20 noiembrie 2024, 12:35

Biblioteca Judeţeană Mureș a ajuns la o colecţie de peste un milion de documente

La împlinirea a 111 ani de activitate continuă, Biblioteca Judeţeană Mureş se situează pe prima poziţie la nivel naţional în rândul...

Biblioteca Judeţeană Mureș a ajuns la o colecţie de peste un milion de documente
Partea șocantă a accidentului rutier, prezentată elevilor de la Colegiul Papiu din Tg. Mureș
Cultură-educaţie marți, 19 noiembrie 2024, 16:00

Partea șocantă a accidentului rutier, prezentată elevilor de la Colegiul Papiu din Tg. Mureș

Proiectul educațional de siguranță rutieră „Be Cool. Keep it safe!”, inițiativă lansată de Napoca Rally Academy în anul 2011, ajunge anul...

Partea șocantă a accidentului rutier, prezentată elevilor de la Colegiul Papiu din Tg. Mureș
Absolvenții UMFST Târgu Mureș, pe locul 2 la nivel național după rezultatele la rezidențiat
Cultură-educaţie marți, 19 noiembrie 2024, 13:51

Absolvenții UMFST Târgu Mureș, pe locul 2 la nivel național după rezultatele la rezidențiat

Concursul național de intrare în Rezidențiat s-a încheiat cu succes duminică în centrul universitar Târgu Mureș, iar concurenții și-au...

Absolvenții UMFST Târgu Mureș, pe locul 2 la nivel național după rezultatele la rezidențiat
Cultură-educaţie marți, 19 noiembrie 2024, 09:25

PerformingAustria în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Studio” de la Tg.Mureș

Cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a Festivalul Internațional de Teatru „Studio” de la Târgu Mureș, Forumul Cultural Austriac (FCA) propune...

PerformingAustria în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Studio” de la Tg.Mureș
Cultură-educaţie duminică, 17 noiembrie 2024, 11:18

Ministerul Sănătăţii organizează astăzi concurs naţional de intrare în rezidenţiat

Peste 10.000 de absolvenţi de medicină din întreaga ţară s-au înscris la concursul de intrare în rezidenţiat, care va avea loc astăzi....

Ministerul Sănătăţii organizează astăzi concurs naţional de intrare în rezidenţiat
Cultură-educaţie duminică, 17 noiembrie 2024, 08:42

„Weekend împreună”, cu Veronica Ilie

Fondatorii unui parc de distracții pe Valea Avrigului au construit o casă cu susul în jos, cu acoperișul pe pământ și mobila suspendată. Ce...

„Weekend împreună”, cu Veronica Ilie
Cultură-educaţie sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 15:08

„Cinemuzica”, cu Veronica Ilie

Actorul american Billy Zane, recunoscut la nivel internațional pentru rolul jucat în „Titanic”, îl interpretează magistral, într-un nou...

„Cinemuzica”, cu Veronica Ilie