Violenţa în familie, în creştere la început de an

Publicat de Corina Muntean, 11 ianuarie 2022, 15:12
Situația oarecum ciclică, se manifestă de mai multe ori pe an, de sărbători, pe perioada vacanțelor și, mai noi în pandemia de Covid, ca urmare a șomajului provocat de criză sau programului de telemuncă prin care angajații au fost trimiși să lucreze de acasă.
Psihologul Teodora Babă, de la Adăpostul pentru victimele violenței în familie din Tg. Mureș, constată că în ultimii doi ani crește și numărul de consultații online pe care victimele le solicită:
Incidența cazurilor de violență a persoanelor care apelează la serviciile sociale destinate victimelor, crește în perioada imediat după sărbători sau de vacanță ale copiilor. Apoi, un număr destul de ridicat de victime care au ordine de protecție, se adresează centrului nostru cu ordinele de protecție încălcate. Există acel decalaj de timp până ele ajung să apeleze la poliție, și acel decalaj poate fi fatal. În Mureș a crescut numărul de cazuri care vin direct la adăpost, dar din păcate a scăzut numărul cazurilor ușoare, oamenii nu mai vin la centrul de informare, lumea crede că doar adăpost avem – să apeleze la numărul de telefon 0265255931.
Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș a înregistrat anul trecut peste 1.200 de cazuri de violență domestică, două treimi din acestea fiind violențe îndreptate împotriva copiilor.
Directorul DGASPC, Miclea Hajnal:
La copii am avut 871 de cazuri iar la adulți, în Adăpostul pentru victimele violenței în familie am avut anul trecut 180 de persoane, iar la Centrul de zi din Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii, 202 persoane au primit consiliere. În cadrul DGASPC-ului la serviciul nostru au apelat 6 persoane, iar anul trecut am reușit să deschidem în Tg. Mureș, locuința protejată pentru victimele violenței în familie, unde am avut deja două cazuri.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Alexandra Petrovici, a arătat că în Tg. Mureș numărul cazurilor de violență domestică de anul trecut a crescut, față de cel din 2020:
În anul 2021, la nivelul poliției municipiului Tg. Mureș au fost înregistrate 191 de de cazuri de violență în familie, iar în anul 2020 au fost înregistrate 180 de cazuri. În urma analizării situației de risc și după întocmirea chestionarului de evaluare a riscului, polițiștii au emis 24 de ordine de protecție provizorii.
În cadrul unui proiect pilot, Ministerul de Interne va cumpăra anul acesta primele 15.000 de brățări electronice pentru persoanele ce au primit ordin de protecție. Cinci dintre acestea vor ajunge la DGASPC Mureș.
Anul trecut s-au înregistrat, la nivel național, peste 45.000 de agresiuni în familie, iar numărul celor care au încălcat ordinele de protecție a crescut cu 18% comparativ cu anul anterior.
Valeriu Russu