Violența asupra copiilor, prevenită de polițiștii mureșeni

Publicat de radiomures, 27 septembrie 2016, 14:44
În cea de-a doua zi a ”Săptămânii prevenirii criminalității” de la Tîrgu-Mureș, zeci de școlari au participat la activitățile polițiștilor prezenți în centru, la Ceasul Floral.
Aceștia au putut să testeze motocicletele și autospecialele de intervenție, dar și laboratorul de criminalistică.
Cei mai activi s-au prezentat și la concursuri, spune coordonatorul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul IJP Mureș Gabriela Pîncă:
Pe lângă faptul de a veni în mijlocul lor să ne cunoască mai bine, am încercat prin jocuri atractive pentru ei să vedem cât de mult au asimilat din informațiile pe care noi le transmitem de-a lungul anului școlar, cât de mult cunosc regulile pentru siguranța lor și, ca de obicei, este o încântare. La jocul cu zarurile nu a fost nici o întrebare, nu a fost nici un copil care nu a știut răspunsul corect la multitudinea de întrebări legate de siguranța lor pe care noi le-am pregătit.”
Școlarii din Tîrgu-Mureș au demonstrat că știu ce să facă dacă se pierd de părinți, cum să reacționeze dacă sunt agresați de un coleg mai mare:
Ce pot să fac atunci când la școală mă amenință un copil mai mare? – Nimic. Nu pot să fac nimic; – Trebuie să-i spunem unui profesor care e în apropiere, sau unui părinte.”
Dacă te-ai rătăcit la magazin, ce trebuie să faci? – Dacă m-am rătăcit la magazin ar trebui să merg la casier și să le spun numele și prenumele părinților mei. L-aș întreba dacă are vreo idee cam pe unde s-ar afla prin magazin și, în al treilea rând să-i caut.”
Există violență verbală asupra copiilor? Exemplifică. – Nu știu ce înseamnă violența verbală. Violență înseamnă bătaie. Violență verbală- bătaie cu cuvinte urâte pe stradă, la baruri…”
La Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a avut loc, tot astăzi, o întâlnire cu o delegație din Ungaria și Austria privind educația rutieră a copiilor care circulă pe bicicletă.
Cristina Bulbescu