Viitorul banilor este virtual
Publicat de Corina Muntean, 13 aprilie 2022, 10:40
O demonstrează tot mai mult politica giganților. Compania Meta, care cuprinde Facebook, Instagram și Whatsapp, vrea să-şi facă propria valută virtuală, denumită de angajații companiei „Zuck bucks”. Moneda ar putea fi folosită ca valută de schimb pentru aplicațiile companiei Meta.
Meta a elaborat planuri de a introduce monede virtuale, jetoane și servicii de împrumut în aplicațiile sale, deoarece compania-mamă a Facebook își urmărește ambițiile financiare, în ciuda colapsului unui proiect de lansare a unei criptomonede. Compania, condusă de directorul executiv Mark Zuckerberg, caută surse alternative de venituri și noi funcții care pot atrage și reține utilizatorii, în timp ce popularitatea pentru principalele sale produse din rețelele sociale, cum ar fi Facebook și Instagram scade. Această tendință amenință cu pierderea anuală a 118 miliarde de dolari în cazul fiecărui model de afaceri bazat pe reclame, scrie Financial Times.
Compania Meta vrea să-şi facă propria valută virtuală, denumită de angajații săi „Zuck bucks”, un joc de cuvinte între numele fondatorului Mark Zuckerberg și jargonul american pentru bani „bucks”. Este puțin probabil ca aceasta să fie o criptomonedă bazată pe blockchain, spun unii analiști financiari. În schimb, Meta înclină spre introducerea de jetoane în aplicație care ar fi controlate central de companie, similare celor utilizate în jocuri, cum ar fi moneda robux din popularul joc pentru copii Roblox. Potrivit notificărilor companiei, Meta analizează, de asemenea, crearea de „token-uri sociale” sau „token-uri de reputație”, care ar putea fi emise -de exemplu – ca recompense pentru contribuțiile semnificative în grupurile Facebook. Un alt efort este de a lansa „monede de creație” care ar putea fi asociate cu anumiți influenceri în aplicația sa de partajare a fotografiilor Instagram. Meta a explorat, de asemenea, servicii financiare mai tradiționale, concentrându-se pe sprijinirea furnizării de împrumuturi pentru afaceri mici la dobânzi atractive, potrivit mai multor persoane familiare cu inițiativa. Deși nu este nimic planificat pentru perioada următoare, compania a purtat discuții anterioare cu potențiali parteneri de creditare. Majoritatea eforturilor sunt în stadiile incipiente de discuție însă și ar putea fi modificate sau abandonate, deși planurile Meta de a integra jetoane nefungibile (NFT) în aplicațiile sale sunt mai dezvoltate.
De altfel, Mark Zuckerberg a confirmat un raport anterior al Financial Times că Instagram va începe în curând să susțină NFT. NFT-urile ar putea fi monetizate prin „taxe și/sau reclame” în viitor, arată un document intern al Meta. Compania a pierdut peste 220 de miliarde de dolari din evaluarea sa de piață în luna februarie a acestui an, în ziua în care a dezvăluit că utilizatorii petrec din ce în ce mai mult timp pe platformele sociale rivale mai noi, cum ar fi aplicația video TikTok. Ca urmare, Meta este nevoită să caute alte surse de venituri și să sprijine comerțul electronic pe platforma sa, aprofundând tehnologia criptomonedelor și cea de blockchain.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.