Viitoarele mame din mediul rural, informate prin sms despre toate analizele medicale necesare

Publicat de radiomures, 19 iulie 2017, 17:23
Deocamdată beneficiază de această facilitate femeile din trei județe ale țării- Dolj, Vaslui și Vâlcea, datorită unui proiect pilot derulat de World Vision România.
”Mame pentru viață, Viață pentru mame” este inițiativa acestei fundații care își propune să reducă mortalitatea mamelor la naștere, care este de aproape 3 ori mai mare față de alte țări din jurul României.
Principalele motive care conduc la aceste statistici sumbre sunt gradul scăzut de informare, lipsa serviciilor medicale gratuite și sărăcia.
Este motivul pentru care una din cinci românce ajunge să nască fără să fi făcut vreun control medical prenatal, spune managerul de proiect din cadrul World Vision România, Cornelia Paraschiv:
Acest proiect era necesar din cauza statisticilor care sunt destul de sumbre pentru România în privința mortalității materne și neonatale. Avem ca beneficiare 15.000 de femei din mediul rural unde susținem aceste sesiuni de informare care, spre surprinderea noastră, au avut un foarte mare succes. Nu participă numai femeile, în ultima perioadă au început să participe și bărbați, și primarii… Al doilea aspect vizează pregătirea personalului medical pe o platformă de e-learning. În al treilea rând am dezvoltat niște aplicații de telefonie mobilă de tipul SMS Alert. I se spune pacientei ce trebuie să facă, când are vizitele la medic programate, conform lunilor de sarcină în care se află, și ce analize trebuie să efectueze.”
Sănătatea și respectarea drepturilor mamei în România este o problemă critică în România, spun reprezentanții organizației.
Autoritățile ar putea adopta, însă, la nivel național, metoda de transmitere a informațiilor prin SMS și pentru programul de vaccinare al copiilor, spune managerul de proiect Cornelia Paraschiv:
Este nevoie ca Casa Națională de Asigurări de Sănătate să securizeze niște fonduri pentru aceste femei pentru că știm că și natalitatea în România este în scădere. Această aplicație a suscitat interes în special pentru autoritățile din CNAS, DSP-uri, INSP pentru că prin acest sistem se poate informa mama inclusiv în privința calendarului de vaccinări și în privința altor probleme sau controale la care trebuie să vină ea sau copilul. Adică, este o metodă foarte eficientă, foarte facilă prin care poți să stabilești o comunicare cu pacientul.”
Datele arată că România are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale sărăcie din Europa.
42% din populație prezintă risc de sărăcie și excluziune socială, cele mai afectate fiind zonele rurale.
Cristina Bulbescu