Victor Socaciu a primit, post-mortem, distincția de Cetățean de Onoare al Brașovului

Publicat de Rotar Mirela, 16 ianuarie 2023, 10:06
Aproape 200 de oameni au fost prezenți, sâmbătă, la Banca de Cultură Apollonia din Brașov, la ceremonia de decernare a titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Brașov, post-mortem, cântăreţului şi compozitorului Victor Socaciu.
Distincţia i-a fost înmânată soției artistului, de către primarul Braşovului, Allen Coliban:
Acest demersși evenimentele care au marcat această zi îmi propun să devină otradiție a Brașovului. Brașovul cred că poate avea un festival anual șiar trebui să aibă un festival anual și ceea ce se întâmplă astăzi cumuzica folk, cu săli pline, să devină o tradiție a orașului nostru.
Vizibil emoționată, Brândușa Socaciu a primit diploma de cetățean de onoare pentru regretatul ei soț, amintind de faptul că Victor Socaciu ar fi împlinit 70 de ani:
Sigur că și-ar fi dorit să primească titlul ăsta, ar fi fost mândru, ar fifost onorat, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Adică ebinevenită această recunoaștere, chiar post-mortem. Este cel maifrumos mod în care putem sărbători ziua în care ar fi împlinit 70 deani, cel mai frumos omagiu pe care îl putem aduce.
Ceremonia a fost completată de o gala folk, iar autoritățile locale au anunțat că, pe viitor, Brașovul va avea chiar și un Festival Folk ce va purta numele lui Victor Socaciu. Cantautorul Florin Săsărman:
În orașul în care el s-a născut, acrescut și s-a format cultural, nu se putea să nu existe un asemenea eveniment. Astăzi, Victor ar fi împlinit 70 de ani. A plecat dintre noi de unan și o lună de zile, dar e important să se pună, zic eu, bazele unei manifestări culturale permanente în onoarea și în memoria lui VictorSocaciu, într-o asemenea zi, care precede Ziua Culturii Naționale.
Victor Socaciu este unul dintre artiştii care au fost aplaudaţi pe scenele acestei ţări timp de 45 de ani. A compus peste 500 de piese, a scos 18 albume, a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a construit şi a susţinut timp de 30 de ani primul festival de folk din România, festivalul «Om bun».