Victimele holocaustului au fost comemorate la Târgu Mureș

Publicat de Corina Muntean, 11 octombrie 2019, 17:13 / actualizat: 12 octombrie 2019, 11:06
”Ziua Holocaustului” a fost marcată astăzi la Târgu Mureș, printr-o ceremonie emoționantă la monumentul de pe strada Călărașilor.
Au participat supraviețuitori ai holocaustului, alături de urmașii lor, care au fost înconjurați de membrii comunității evreiești din Târgu Mureș:
Vasile Dub, liderul comunității evreiești din Târgu Mureș, a subliniat atrocitatea holocaustului, cu atât mai mult cu cât cele mai multe victime au fost copii, femei și bătrâni:
Numerele în sine sunt îngrozitoare. Noi avem un mic muzeu, iar în fotografii se văd fețele copiilor, care nu mai sunt. Întrebarea este ce gândire murdară a făcut să crezi să-ți întemeiezi fericirea ta și a nației tale pe seama omorârii unui copil? Nu are nicio logică.
6 milioane de evrei au pierit în urma persecuțiilor fasciste, cei mai mulți în lagărele de concentrare, a explicat profesorul de istorie Simion Bui:
Holocaustul este o pagină tristă, neagră, în istoria umanității. Este vorba despre uciderea sistematică, programată, a 6 milioane de evrei, în anii celui de-al doilea război mondial și chiar înainte de acești ani.
Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a arătat că aceste momente de comemorare sunt lecții pentru ca greșelile trecutului să nu mai fie repetate:
E important să ne aducem o clipă aminte de ororile care s-au produs în perioada celui de-al doilea război mondial, când oameni nevinovați au fost închiși în lagăre, după care au fost incinerați sau și-au pierdut viața în diferite moduri, iar modul acesta de aducere aminte este tocmai pentru a transmite și generațiilor tinere ce s-a întâmplat atunci dar și pentru a nu mai permite să se întâmple niciodată așa ceva.
În județul Mureș, peste 7.500 de evrei au fost trimiși în ghetou, majoritatea din Târgu Mureș, dar și din satele de câmpie și din Odorhei.
Aproape 6.000 nu s-au mai întors acasă, cei mai mulți fiind copii, femei și oameni în vârstă.
Raluca Creţ