Viața și opera lui Lucian Blaga, celebrate la Radio Târgu-Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 29 august 2019, 13:23 / actualizat: 10 februarie 2024, 11:27
A XIX-a ediție a Festivalului Internațional “Lucian Blaga” din Târgu-Mureș a început astăzi și se va încheia sâmbătă, când se sărbătorește Ziua Limbii Române.
Festivalul este găzduit, pentru a treilea an consecutiv, de Radio Târgu-Mureș, un post care promovează educația și cultura, spune managerul Lavinia Nicoleta Ghișa:
Este o bucurie pentru noi să găzduim din nou un asemenea eveniment și să primim în casa noastră radio personalități marcante, cunoscute și recunoscute în mediul academic, dar nu numai. Studioul Teritorial Radio România Târgu-Mureş are un rol deosebit de important în promovarea culturii, educației și tradițiilor autentice aici în centrul țării și reușește să adauge valoare evenimentelor la care este partener, tocmai prin puterea pe care o are de a face cunoscute cercetările, contribuțiile științifice, literare, artistice și educative, precum și prin forța de a ,,mișca” spiritul creativ și imaginația prin programele difuzate. Nu de puține ori ne pomenim că scriem cu ușurință ascultând o muzică bună la radio sau auzind o informație care generează o idee. Și dacă rolul radioului public teritorial este extrem de important, cu adevărat valoroasă este această muncă de cercetare și diseminare pe care dumneavoastră, organizatorii și invitații Festivalului Internațional ,,Lucian Blaga” o faceți cu multă pasiune și perseverență.
Pe lângă vocația sa de prozator, memorialist, traducător și chiar diplomat, Lucian Blaga se distinge prin trei mari direcții în creație, poezie, dramaturgie și filosofie.
Astfel, inițiatorul festivalului, cercetătorul științific Eugeniu Nistor a enumerat câteva dintre temele abordate:
Dacă luăm comunicarea domnului academician Alexandru Surdu, ar trebui să punem raportul dintre civilizația urbană și cea rurală, satul românesc, ca izvor economic și de spiritualitate. Profesorul George David de la București trasează foarte modern corespondența lui Lucian Blaga, dialogul epistolar pe care l-a avut cu contemporanii lui. În ce mă privește, pun filosofia lui Lucian Blaga în raport cu cea orientală, în care se arată echidistant față de orice credință religioasă.
Municipiul Sebeș găzduiește un festival similar celui din Tg.Mureș. Anul acesta a ajuns la a 39-a ediție, spune directorul Centrului Cultural “Lucian Balga” din Sebeș, Nadia Mitrea:
Cam în tot ce facem noi la Sebeș se regăsește Blaga. Suntem străjuiți de statuile dedicate marelui poet și filosof, avem casa memorială ”Lucian Blaga” în Lancrăm, vizitată de un număr foarte mare de turiști. Ce să mai spunem de tineri noștri care studiază Lucian Blaga și iată, îl regăsesc și în subiectele de Bacalaureat. Eu cred că la Sebeș se respiră Blaga și asta se vede frumos, prin ochii tinerilor. Blaga, pentru tinerii noștri nu este doar un concept de manual, Blaga este o realitate, o valoare incontestabilă.
La Festivalul Internațional “Lucian Blaga” vor participa nume sonore ale mediului academic, atât autohton cât și italian, dar și scriitori, membri și colaboratori ai filialei locale a Uniunii Scriitorilor din România.
Ziua de vineri este dedicată comunicărilor științifice găzduite de Sala Senatului a Universității ”Petru Maior”.
Sâmbătă, la sediul Editurii Ardealul din Tg.Mureș, vor fi expuse diferite ediții ale operelor lui Blaga, dar și reviste sau cărți explicative pe tema conceptelor sale.
Evenimentul este organizat de Societatea Scriitorilor Mureșeni, în parteneriat cu Radio România Tg.Mureș, UMFST, Academia Română și Uniunea Scriitorilor din România.
Vlad Todoran/Valeriu Russu