Viața e nedreaptă și pare că devine și mai nedreaptă
Publicat de Corina Muntean, 25 ianuarie 2022, 10:45
Averea celor mai bogaţi zece oameni din lume s-a dublat în timpul pandemiei, în timp ce peste 160 de milioane de oameni s-au scufundat în sărăcie. Dar, conform proverbului, banul la ban trage.
Averea celor mai bogaţi zece oameni din lume s-a dublat de la începutul pandemiei de coronavirus, arată organizaţia de caritate Oxfam, într-un document publicat sub titlul ‘Inegalitatea ucide’. La ora actuală, miliardarii cei mai bogați din lume dețin împreună o avere mai mare de 1.400 de miliarde de dolari, cel mai bogat din cei 10 fiind în continuare fondatorul Tesla și Space X, Elon Musk cu o avere de circa 270 de miliarde de dolari. O sumă care, chiar și în acțiuni, depășește puterea de imaginație a multor oameni, depășind produsul intern brut al multor state dezvoltate, precum: Portugalia, Noua Zeelandă sau Grecia.
În spatele lui Elon Musk este fondatorul Amazon, Jeff Bezos, cu o avere de 187 de miliarde de dolari, aproape înjumătățită în urma divorțului, dat totuși mai mare decât PIB-ul Ungariei pe 2021. Ceilalți 8 multimiliardari care întregesc Top10 mondial și au fiecare peste 100 de miliarde în acțiuni sunt Bernard Arnault, Bill Gates, Larry Page, Mark Zuckerberg, Sergey Brin, Warren Buffett, Steve Ballmer și Larry Ellison. În acelaşi timp peste 160 de milioane de oameni au fost împinşi sub nivelul sărăciei. Studiul Oxfam publicat chiar înaintea agendei Forumului Economic Mondial de la Davos și susţine că inegalităţile economice, de gen şi rasiale, precum şi cele între ţări ‘fac bucăţi lumea în care trăim’.
‘Nu este din întâmplare, ci este o alegere: ‘violenţa economică’ este comisă când opţiunile politice structurale sunt luate pentru cei mai bogaţi şi mai puternici oameni. Asta ne afectează direct pe toţi, iar cel mai mult pe cei mai săraci, pe femei şi fete şi pe cei din grupurile categorisite în funcţie de rasă‘, susţin autorii lucrării.
Directoarea executivă a Oxfam International, Gabriela Bucher, a declarat că ‘nu a fost niciodată mai important să începem să corectăm nedreptăţile violente ale acestei inegalităţi obscene, smulgând înapoi puterea elitelor şi averile extreme, inclusiv prin impozitare, și readucând acei bani în economia reală pentru a salva vieţi’.
‘Pandemia de coronavirus a scos la lumină atât motivul lăcomiei, cât şi ocazia, prin mijloace politice şi economice, prin care inegalitatea extremă a devenit un instrument de violenţă economică‘, arată aceasta.
Autorii studiului cer reducerea averilor extreme prin taxare progresivă, prin măsuri publice cu eficienţă dovedită în reducerea inegalităţii, precum şi reorientarea cu curaj a puterii în economie şi societate. Dar cine are curajul să facă aceste schimbări, câtă vreme controlul politic și economic se află tot în mâinile celor bogați. Ar renunța ei benevol la promisiunile unor câștiguri fabuloase, în beneficiul celor săraci și al imaginii de filantropi mondiali? Răspunsul va trebui să-l găsim singuri.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.