Via Transilvanica, un proiect unic în România, ce străbate 10 județe și 7 regiuni cultural-istorice
Publicat de Andrei Borz, 3 februarie 2023, 19:34
Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat azi, la Tg.Mureş, că în câteva luni cel mai de amploare proiect de promovare turistică a României ar putea dobândi un statut special. Din acest motiv, spune el, a început consultări cu toate autorităţile locale din zonele prin care trece Traseul Via Transilvanica.
Tanczos Barna a acentuat că proiectul, unul atipic, nu are în vedere construirea, pe traseu, a unor drumuri, șosele sau căi ce să implice defrișări sau asfaltări. Este un traseu care însumează 1400 de kilometri, de la Putna la Drobeta Turnu-Severin, și poate fi parcurs la pas, cu bicicleta sau călare, și în niciun caz cu autoturismul.
Via Transilvanica nu va fi un traseu ușor, spune ministrul mediului, iar turiștii trebuie atenționați că vor avea de străbătut zone private cu garduri, vor da de urși, câini vagabonzi sau arii protejate, astfel că implicarea autorităților locale este esențială:
Eu nu văd proiectul acesta ca pe o potecă asfaltată prin pădurile noastre. Este un drum nou și pentru autoritățile de mediu și pentru cei care lucrează în domeniul silvic. Trebuie să fie o infrastructură noninvazivă, potecile, pistele de biciclete, zonele marcate, marcajele în sine care respectă natura. Noi putem să ajutăm prin desemnarea unor locații pentru refugiile montane, care trebuie să fie minimaliste, din materialele care sunt la fața locului, care să ofere un confort spartan turistului. Este un traseu care va trebui să fie de un ajutor real turistului, care pleacă dintr-un punct aproape necunoscut și vrea să ajungă într-un alt punct necunoscut.
Președintele Asociației Tășuleasa Social, Alin Ușeriu, a sublinat că e imposibil ca o organizaţie non-guvernamentală să poată să ţină în spate o infrastructură naţională turistică fără să fie ajutată de autorităţile locale, publice, centrale:
Via Transilvanica este primul drum de lungă distanță terminat în 8 octombrie, construcția lui a fost de 4 ani și jumătate. Este un drum foarte necesar pentru că România este o țară foarte frumoasă dar prin care te pierzi când e vorba de Transilvania, cu un pic de Bucovina și un picuț de Oltenia. La fiecare kilometru traseul are o bornă de andezit, sculptată și trece prin 107 unități administrativ treritoriale. Este foarte clar că noi nu mai putem să oprim acest proiect care se estimează că va avea pe el în maximum 5 ani cel puțin 100.000 de oameni pe an, din toată lumea. Acest lucru ar putea fi privit ca o oportunitate și ca o șansă dacă și comunitățile sunt în stare să gestioneze acest proiect.
Potrivit ministrului Mediului, la întâlnirile din judeţe sunt convocaţi administratorii fondului forestier, pădurarii, şefii de ocoale silvice, inginerii silvici, direcţiile judeţene din cadrul Romsilva, respectiv cei de la ocoalele silvice private care administrează pădurile private sau ocoalele care sunt în administrarea sau în subordinea autorităţilor publice locale.
Tanczos Barna a anunţat că sâmbătă va ajunge la Mediaş, în judeţul Sibiu, împreună cu Alin şi Tibi Uşeriu.
Valeriu Russu