Veteranul de război Constantin Frătean a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 93 de ani

Publicat de radiomures, 22 februarie 2017, 18:30
El a fost vizitat de reprezentanţii Prefecturii Mureș, ai Garnizoanei Tîrgu-Mureş şi ai filialei Mureș a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.
Acțiunea face parte dintr-un proiect numit ”Onor eroilor mureșeni”, inițiat în urmă cu 3 ani împreună cu garnizoana Tîrgu-Mureș și CJ Mureș, a explicat prefectul Lucian Goga:
Ne-am propus ca pe acești veterani de război să-i cinstim așa cum se cuvine, și pe cei care au împlinit vârsta de 90 de ani și peste, să-i vizităm acasă. Ne aflăm la domnul Frătean care exact astăzi împlinește 93 de ani, care din fericire este extrem de lucid, de glumeț. Îmi povestea înainte, că nu a fost la medic de când era copil și a primit vaccinurile. Iată că a reușit să treacă peste toate acestea și, cu siguranță, le facem o bucurie vizitându-l dar în același timp avem foarte multe învățăminte de tras în urma acestor vizite. Cred că multă lume ar trebui să ia exemplu de la demnitatea acestor oameni.”
Colonelul Tiberiu Șerban, locțiitorul comandantului Brigăzii 6 Operații speciale, i-a înmânat veteranului Constantin Frătean un afiș cu brigada, un fanion și o diplomă:
Se acordă domnului Constantin Frătean, veteran de război, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 93 de ani, în semn de prețurire pentru întreaga activitate pusă în slujba țării și a armatei României, pentru contribuția adusă la eliberarea teritoriului național. Această sărbătoare ne oferă nouă, militarilor activi, plăcuta ocazie de a vă transmite întreaga noastră admirație pentru curajul și devotamentul față de patrie, dovedite pe câmpul de luptă. Vă dorim multă sănătate și un sincer la mulți ani!”
Sărbătoritul este o persoană foarte activă, care urmărește cu interes evenimentele de actualitate, a subliniat nora veteranului, Melania Frătean:
Își face singur absolut totul, își spală, își calcă, își gătește, își face grădina, are grijă de vița de vie, își face vinul, îl bea cu prietenii, cu noi. Și atitudinea dânsului este una pozitivă, e optimist și, în general, e o persoană cu care îți face plăcere să stai de vorbă.”
În 1944, Constantin Frătean era elev al Școlii de ofițeri de infanterie, iar de acolo, pe 4 septembrie, împreună cu Regimentul 90 din Calafat a intrat în linia întâi, ajungând cu trupele române până la Debrețin. A iubit, a fost și este iubit, a suferit pentru familia și țara sa și îi sfătuiește pe români să nu-și uite originile și menirea:
Românii și militarii, în primul rând să nu uite că sunt români. Să țină la patrie, să lupte pentru adevăr și dreptate, și să nu se lase duși de escrocii care caută să ne distrugă. Să avem răbdare și putere de muncă, pentru noi și pentru copiii noștri. Astăzi sunt exact vorbele din Scriptură, vor ajunge timpuri când tata va omorî copilul, copilul va omorî pe tatăl său, mama pe fată, fata pe soacră… Bine ar fi să facă cetățeanul armată, pentru că armata educa tineretul, care când ieșea din armată era om în toată regula. Cel mai dificil moment a fost când m-a lovit o schijă, de brand cum se spunea, și mi-a luat un pic din pulpă. Nu mi-a fost frică că o să mor, dar mă gândeam, Doamne, să ajung odată acasă! Și astea toate au trecut…
În județul Mureș mai sunt la ora actuală aproximativ 400 de veterani de război și peste 1000 de urmași ai acestora.
Valeriu Russu