Veteranii de război nu au fost uitați de autoritățile mureșene

Publicat de Corina Muntean, 29 aprilie 2021, 14:06 / actualizat: 1 mai 2021, 23:33
Întreruptă anul trecut de apariția pandemiei, celebrarea tradițională din 29 aprilie a veteranilor de război mureșeni a fost reluată astăzi, la ceremonia organizată în Cetatea Medievală din Tg. Mureș.
Președintele Asociației Veteranilor de Război – filiala Mureș, gral. rez. Gheorghe Popa a amintit cu această ocazie de numeroasele greutăți suferite de veterani în timpul războiului dar și problemele pe care continuă să le aibă astăzi:
Ne-am amintit de greutățile mari pe care le-au suportat, atât pe timpul războiului, cât și în captivitate. Dar cu părere de rău, am reținut că încă își mai așteaptă drepturile. Veteranii de război din celelalte țări, din punct de vedere financiar au indemnizațiile mai mari de 10-15 ori. Noroc că acum câțiva ani indemnizația s-a mărit la 600 de lei iar pentru urmașele veteranilor de război, 300 de lei – o sumă nici modică, de râsul lumii.
După acordarea salutului drapelului de luptă și trecerea în revistă a gărzii de onoare, s-a oficiat un tedeum și s-a intonat Imnul Național.
Prefectul de Mureș Mara Togănel a remarcat faptul că tot mai puțini veterani de război mai pot onora această ceremonie, iar cei rămași trebuie ajutați și prețuiți, inclusiv prin vizite la domiciliu:
Astăzi, când sărbătorim veteranii de război, am încercat se ne aplecăm cu mult respect față de cei care mai sunt încă în viață. Și cred că este bine să prețuim aceste momente, și că creăm ocazii pentru a putea să îi întâlnim pe cei care încă ne mai pot da povețe prin viu grai; în acest context și ieri și astăzi voi încerca să ajung la casele unor veterani de război, puțini la număr care mai sunt în județul Mureș, să le arătăm respectul și mulțumirea, în egală măsură, pentru ceea ce au făcut iar noi, cetățenii județului Mureș le suntem recunoscători.
Singurii veterani de război, din cei 47 rămași în viață, care au onorat ceremonia au fost Gheorghe Manoilă și Gligor Magyari, ambii de 95 de ani:
Ceremonia din Cetatatea Medievală a fost organizată de Garnizoană, Prefectură, Asociația Veteranilor de Război, Consiliul Judeţean și Primăria Tg. Mureş și s-a încheiat cu recitarea unei poezii patriotice de către Alexia Bârsan, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ,,Alexandru Papiu Ilarian”.
Astfel, Guvernul României a hotărât în 2007 ca Ziua Veteranilor de Război să fie marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.
Valeriu Russu