Vestigii de peste 3000 de ani descoperite în Covasna
Publicat de Rotar Mirela, 31 mai 2024, 13:00
Descoperirile arheologice, care datează din neolitic, au fost realizate în cadrul proiectului de cercetare arheologică ce premerg lucrările de construcții, realizat de o echipă de arheologi de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, pe o stradă din municipiul Sfântu Gheorghe.
Responsabilul ştiinţific de proiect, Puskas Jozsef, a explicat pentru Radio Tg.Mureș că cercetările au început și s-au încheiat în cursul acestei luni:
Am descoperit câteva complexe arheologice formate din două locuințe și din două gropi. Situl datează din perioada epocii bronzului târziu, între 1200 și 800 î.Ch. Majoritatea descoperirilor sunt fragmente de vase, unele întregi, altele nu. Am mai găsit și câteva obiecte de os și fragmente de râșniță, care ne sugerează și activitatea zilnică a comunităților care locuiau în zona respectivă. Cea mai semnificativă descoperire este un fel de element arhitectonic, un obiect decorat cu cercuri concentric, incizate pe suprafața obiectului respectiv.
Puskas Jozsef a mai spus că obiectului incizat descoperit nu i s-au găsit până acum analogii în literatura de specialitate.
Pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe au fost descoperite vestigii arheologice care datează din epoca pietrei, epoca cuprului, epoca bronzului, epoca fierului, perioada migraţiilor şi perioada medievală.
Autor: Valeriu Russu