Vești bune pentru investitori!
Publicat de Corina Muntean, 23 februarie 2022, 12:42 / actualizat: 24 februarie 2022, 9:27
Randamentele investițiilor făcute în țara noastră în cursul anului trecut s-au situat într-un trend ascendent, însă pericolul inflației și contextul geopolitic continuă să pună presiune pe evoluția businessului în 2022.
Randamentele aşteptate de investitorii din România au înregistrat o evoluţie ascendentă pe fondul evoluţiei situaţiei pandemice, dar şi a contextului geopolitic şi macroeconomic. Presiunile inflaţioniste vor persista şi în 2022, în contextul creşterii costurilor de producţie, generate de distorsiuni ale procesului de aprovizionare cu materii prime, evoluţiei preţurilor energiei electrice şi gazelor, creşterii salariilor, dar şi a ratelor dobânzilor, arată o analiză economică a EY România. În mod neașteptat, la finalul anului 2021, în România, sectoarele ale căror randamente au înregistrat cele mai scăzute valori sunt telecomunicaţiile şi tehnologia informaţiei. De partea opusă, sectorul proprietăţilor imobiliare şi al serviciilor financiare s-a aflat la limita superioară. Comparativ cu trimestrul precedent, randamentele în sectorul serviciilor financiare au revenit pe o pantă ascendentă, în linie cu evoluţia tuturor sectoarelor analizate. Investițiile imobiliare au mers relativ bine.
Piaţa de investiţii imobiliare din România a înregistrat, în 2021, tranzacţii de aproape 900 de milioane de euro, un nivel similar cu cel consemnat cu un an în urmă, relevă o analiză întocmită de consultanţii Colliers. În acelaşi timp, pentru activele din sectorul industrial & logistic (I&L), randamentele pentru proprietăţile de top au scăzut, în ultimul an, cu aproximativ 0,5 puncte procentuale, la 7,5%.
De asemenea, în ceea ce priveşte birourile, randamentele pentru activele prime s-au diminuat de la 7%, în trimestrul trei din 2021, la 6,5%, la sfârşitul anului. După un an 2020 caracterizat de volatilitate, 2021 a fost conturat de perspective pozitive asociate cu relansarea economică, concomitent cu creşterea ratelor de vaccinare din regiune.
Totuşi, îngrijorările privind noile mutaţii ale Covid-19 produc în continuare incertitudini. În ciuda provocărilor generate de contextul pandemic, produsul intern brut a crescut la nivel global, finalizând tranziţia de la redresare la expansiune şi depăşind nivelul înregistrat anterior pandemiei.
Spre finalul anului 2021, pe fondul unui ritm atipic de redresare şi a unui mediu în continuare imprevizibil, ritmul global de creştere a încetinit, cu precădere în economiile emergente, cum este cea a României. Presiunile inflaţioniste şi contextul geopolitic a afectat, de asemenea, mediul investiţional, iar în 2022 aceste aspecte vor fi predominante în a contura viitorul randeamentelor investitorilor.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.