Ventilatoarele și aparatele de climatizare sunt cele mai căutate în perioada caniculară
Publicat de Corina Muntean, 24 iulie 2024, 11:12
Au dispărut din magazine ventilatoarele. Iar aparatele de climatizare sunt greu de găsit la preț convenabil. O dovadă că afacerea duduie în vreme de caniculă. De alfel, conform unei analize a pieței de profil, numărul comenzilor de aparate de aer condiţionat a crescut de peste două ori în prima jumătate a acestui an.
Încălzirea globală nu trebuie să ne prindă nepregătiți. În fața valului istoric de caniculă, zeci de mii de români s-au năpustit în magazinele de electronice pentru a cumpăra ventilatoare și sisteme de climatizate, până într-acolo încât cele mai multe din magazine au rămas fără marfă pe stoc. Conform unui calcul, comenzile de aparate de aer condiţionat au crescut de peste două ori în prima jumătate a anului faţă de aceeaşi perioadă din 2023, iar numărul comenzilor de ventilatoare s-a triplat raportat la acelaşi interval.
„Mai bine de o treime dintre comenzile de aer condiţionat plasate pe eMAG în prima jumătate a anului au fost din Bucureşti şi Ilfov, urmate de Timiş, Constanţa, Iaşi şi Dolj. Clienţii din Giurgiu au comandat de trei ori mai mult faţă de anul trecut, iar cei din judeţele Olt, Braşov sau Teleorman au comandat şi ei de două ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, din judeţele Braşov şi din Alba au fost plasate de cinci ori mai multe comenzi pentru ventilatoare”, se arată în analiza companiei eMAG, cel mai mare retailer online din țară.
În luna iunie, clienţii au plasat cele mai multe comenzi, dublu faţă de anul trecut. Românii au plătit, în medie, aproape 2.400 de lei pentru un aparat de aer condiţionat, majoritatea optând pentru unităţi de perete, dotate cu WiFi, cu 12.000 BTU, din clasa energetică A++.
Confortul vine însă cu costuri suplimentare, în fiecare lună de vară. Dacă vânzările la aparatele de aer condiționat au crescut considerabil în această perioadă, la fel au făcut-o și facturile la energie, care aproape s-au dublat. De altfel, conform unui sondaj, circa 64% dintre români consideră ca fiind foarte importantă economia de energie legată de utilizarea sistemului de răcire din locuință pe durata sezonului cald, pentru a diminua astfel impactul asupra facturii la energie. De asemenea, peste 19% se gândesc serios să schimbe, în următorul an, actualul sistem cu unul eficient energetic, rezultă din concluziile unei cercetări sociologice realizată pentru platforma despre-energie.ro, notează site-ul dailybusiness.ro. Una din cele mai eficiente metode pentru a reduce consumul de energie pe timp de vară în gospodării și a salva o sumă deloc de neglijat este acela de a evita generarea de căldură și umiditate în timpul zilei, când aerul condiționat lucrează cel mai intens. De aceea, specialiștii ne recomandă să programam activitățile care generează căldură, cum ar fi gătitul sau spălatul, pentru orele mai răcoroase ale dimineții sau serii. Aceasta va reduce sarcina asupra aparatului de aer condiționat și va menține factura la energie în limite rezonabile.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45