Vasile Dâncu: „Puterea este în teritoriu”
Publicat de radiomures, 5 iulie 2016, 09:22 / actualizat: 5 iulie 2016, 11:17
Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a organizat, la București, Forumul Administrației Publice Locale.
Evenimentul se încheie pe 5 iulie și se bucură de participarea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Dacian Cioloș.
Este vorba despre mai multe dezbateri privind prioritățile celei de-a doua etape a mandatului actualului Guvern în relația cu administrația publică locală.
Aflăm mai multe despre eveniment de la viceprim-ministrul Vasile Dîncu, într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Tîrgu-Mureș, în emisiunea Sens Unic.
Ioan Chiorean: Ce s-a stabilit luni şi ce se va discuta marţi?
Vasile Dâncu: Este un forum foarte important pentru a reporni România, pentru a rediscuta şi a finaliza, oarecum, strategiile pe care Guvernul le propune în acest an pentru noul exerciţiu al administraţiei publice locale. Pentru a finaliza o etapă importantă din istoria României, o etapă care durează de 25 de ani. Sunt lucruri de care ne-am ferit, de care clasa politică s-a ferit, sau nu a avut curajul să le ducă până la capăt. Noi am preluat cu modestie toate proiectele şi încercăm să le ducem la final.
În aceste zile vorbim despre simplificarea administrativă, despre cadastru, despre strategia Guvernului de a accelera cadastrarea României şi de a-i sprijini pe oameni să intre în legalitate cu terenuri, cu moşteniri, pentru ca terenurile să poată câştiga valoare, să devină un bun care să circule.
Pe de altă parte, am discutat şi despre fonduri europene despre sprijinul pe care îl dă din bugetul central, din bugetul european, ca asistenţă pentru centrul din teritoriu. Vorbim şi despre administraţia publică locală din perspectiva descentralizării, a reorganizării şi, în primul rând, al resetării dezvoltării.
Am lansat un document foarte important, un document care este Strategia de Dezvoltare Teritorială a României. Suntem printre ultimele ţări din Europa care stabilesc acest lucru, dar este baza tuturor investiţiilor viitoare. Ea va da legitimitate investiţiilor din infrastructură şi strategiilor locale.
De acest lucru încercăm să îi convingem pe primari, pe preşedinţii de consilii judeţene, pe funcţionarii prefecturilor că este foarte important „statul local”, ca să spunem aşa, că este principalul responsabil cu dezvoltarea, că nu trebuie să stea cu mâna întinsă la Guvern.
Foarte mulţi primari pot deveni actori în dezvoltarea comunităţii cu participarea centrului şi pot valorifica resurse şi pot crea resurse pentru comunitate.
Încercăm să schimbăm paradigma, să reanalizăm ceea ce se poate face pentru ca România să recâştige un ritm de dezvoltare care îi lipseşte în ultimii ani.
Sunt foarte optimist, discutăm şi despre descentralizare, despre reorganizare teritorială, transparenţă şi dialog, despre guvernanţa locală şi cât de importantă este guvernanţa locală pentru România.
I.C.: Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene sunt interesaţi de această reorganizare?
V.D.: Nu există un interes general. Există o frică de schimbare care se poate vedea şi cadrul administraţiei locale, dar oamenii s-au convins că decizia trebie adusă cât mai aproape de ei, de cetăţeni. Mult mai bine cunosc nevoile unei comunităţi, sau nevoile unei regiuni, cei care sunt acolo. Noi, de la Bucureşti, ar trebui să facem două lucruri, asta face orice guvern central, să facem programe naţionale, să proiectăm politici naţionale în care să ţinem cont de strategiile de dezvoltare locale, în care să sprijinim strategiile de dezvoltare locală. Pe de altă parte statul trebuie să îşi păstreze funcţia de control al legalităţii, în legătură cu programele naţionale, care este necesar şi care trebuie întărit în România.
Mă bucur că toţi miniştrii României au stat până spre seară, în ateliere. Au discutat cu primarii, cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi au răspuns cu sinceritate la întrebări. Mă bucur că faţă de alte dăţi, faţă de alte guverne, ei înţeleg mai bine, mi se pare mie, ce înseamnă să descentralizezi, ce înseamnă să respecţi subsidiaritatea. Cred că împreună cu colegii mei vom putea să distribuim resurse şi putere în teritoriu, acolo de unde vine puterea de fapt.
Ioan Chiorean