Vânătoarea a fost suspendată la 25 de specii de păsări

Publicat de Corina Muntean, 30 noiembrie 2021, 13:57 / actualizat: 1 decembrie 2021, 12:11
Decizia Curții de Apel Târgu Mureș nu este definitivă, dar este aplicabilă. Așa se face că păsări precum gâsca de vară, gârliţa mare, graurii, ieruncile și multe alte păsări pot avea un sezon de iernare liniștit.
Acțiunea în instanță a fost realizată de organizația Otus din Odorheiu Secuiesc, dar a fost sprijinită de toate organizațiile de protecția păsărilor din România.
De altfel, și anul trecut a fost nevoie de o decizie similară a instanței pentru a opri vânătoarea la păsările migratoare. Problema cotelor de vânătoare este, an de an, un motiv de dispută între organizațiile de mediu și ministerul de resort.
Papp Tamas, președintele asociației „Grupul Milvus”:
Problema este că aceste cote trebuie reglementate științific, adică eu ca stat trebuie să știu, Ministerul Mediului, că în cazul în care dau voie vânătorilor să împuște 50 de mii de gâște, acest număr, 50 de mii dăunează sau nu populațiilor sălbatice. Pentru acest lucru trebuie să știm exact populațiile care migrează pe la noi, care iernează și așa mai departe. Acest lucru nu a fost realizat de minister, adică nu sunt fundamentate cotele.
Anul acesta, Ministerul Mediului a scos de pe lista de vânătoare anumite specii de păsări, însă organizațiile au reclamat faptul că desemnarea cotelor s-a realizat, de fapt, prin copierea cotelor din anii precedenți și nu prin analiză științifică.
Din nou, Papp Tamas:
Dacă nu reușești să faci o metodă științifică că păsările împușcate într-un an nu dăunează populațiilor, se poate adopta metoda precauției. Adică ne uităm la fiecare specie de pasăre de vânătoare, ne uităm dacă ele sunt periclitate în vreun fel, și dacă ele figurează pe lista roșie a păsărilor din Europa sau din lume, că au un trend populațional descendent, deci dacă au probleme atunci nu mai dau cote pentru aceste păsări pentru că este foarte clar că populațiile sunt în declin, deci nu le îngreunez situația.
O altă lege privind introducerea cotelor zilnice de vânătoare se află la Cotroceni pentru a fi ratificată. Și aceasta este contestată puternic de societatea civilă.
Iulia Vizi