“Vânătoare de albine” la Reghin

Publicat de Rotar Mirela, 20 septembrie 2022, 12:21
Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Culturii Reghinene, organizate în municipiu în perioada 23-25 septembrie.
Astfel, se vor organiza activități din calendarul popular apicol, unul dintre ele fiind ”Drumul mierii” pe care Mihai Grama, ultimul stupar din Europa care mai ”vânează” albine, îl va prezenta pe 25 septembrie, de la ora 16,00.
Managerul Muzeului Etnografic “Anton Badea” din Reghin, Roxana Maria Man:
Drumul mierii este o călătorie prin calendarul apicol. Culesul mierii se făcea primăvara, în martie (la Măcinici) sau în 17 martie (de Sf. Alexie). Existau și niște rituri de purificare, de protecție și de fertilitate pe care apicultorii le făceau. Există credințe legate de albină, care era considerată sacră în societatea tradițională. O altă etapă este roitul, în preajma solstițiului de vară, ca și toamna, în luna septembrie, de Ziua Crucii, când are loc retezatul stupilor. Acum, albinele se pregătesc pentru iernat și se recoltează mierea, care se spune că este de leac, adică tămăduitoare.
”Bărcuitul”, vânătoarea de albine sau culesul mierii din natură se practica primăvara, cu scopul prinderii albinelor pentru creșterea lor domestică, spune apicultorul Mihai Grama. Acesta va prezenta la Reghin câteva produse speciale din miere, unele unicat în România:
Voi prezenta tradiția populară de bărcuit, zisă și vânătoare de albine. De obicei, în Ziua Crucii (14 septembrie), era “tăiatul de stup” și era adusă o jertfă, deci atunci se consideră că mierea e maturată și e tămăduitoare. De exemplu, dacă mergeai la un om beteag, pe pat, nu-i duceai medicamente sau un suc de nu știu ce, ci îi duceai o dărabă de fagure de miere, așa, cât palma. Va fi și o degustare de miere unicat în România. O să am cel puțin 10 sortimente, de exemplu miere de răchită pură.
Intrarea la evenimentul apicol găzduit de Muzeul Etnografic din Reghin este liberă.
Zilele Culturii Reghinene, organizate în perioada 23-25 septembrie, includ un spectacol de muzică populară și o expoziție de pictură și icoane, precum şi un concert de orgă la Biserica săsească.
Valeriu Russu