Valoarea coşului minim pentru un trai decent a urcat în luna septembrie la aproape 7.000 de lei/lună

Publicat de Corina Muntean, 18 noiembrie 2019, 11:26
Acesta reflectă nevoile minime ale unei gospodării de la oraş cu 2 adulţi cu surse proprii de venit şi 2 copii în întreţinere. De ce este atât de important acest indicator?
Coşul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie şi a politicilor salariale. Legea adopată în octombrie de Parlament fost trimisă preşedintelui spre promulgare. Politicienii şi sindicatele reprezentative se bat pentru indexarea constană a valorii acestui coş, în concordanţă cu nivelul inflaţiei, pentru a arăta românilor că le pasă de oameni. 6.954 lei pe lună este valoarea actualizată a coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii în luna septembrie a anului în curs. Ea este în creştere cu 2,8% faţă de aceeaşi lună din 2018, când era de 6.762 lei, arată într-un comunicat Fundaţia Friedrich Ebert Stifung, care preia datele prelucrate de Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.
Pentru o familie de doi adulţi şi un copil, valoarea coşului minim este de 5.918 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 4.383 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură, de 2.684 lei pe lună.
Conform cercetării, la capitolul cheltuieli, în coşul minim de consum, cei mai mulţi bani se alocă cheltuielior de locuinţă, respectiv 1.822 lei pe lună, în creştere cu 2,3% faţă de septembrie 2018. Pentru alimentaţie este nevoie lunar de circa 1.459 lei (+3,8%), iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte de 670 de lei (+2,9% faţă de septembrie 2018).
Cercetarea arată că românii alocă cei mai puţini bani pentru îngrijirea sănătăţii, respectiv 111 lei (plus 3,6% faţă de anul trecut).
Fondul de economii în coşul de consum este stabilit la 632 lei (+2,8%), iar recreerea şi vacanţă la 240 de lei (+ 2,5%). Pentru români realitatea este însă alta. Una crudă, în condiţiile în care veniturile medii pe gospodărie au fost în semestrul 2 al acestui an, conform INS, de 4764 de lei, cu peste 2.200 de lei mai puţin, adică doar două treimi din necesar pentru gospodăria de la oraş cu 2 copii în întreţinere. Chiar şi pentru familia cu un copil în întreţinere este dificil să scoată lunar încă 1.200 de lei pentru a ajunge la nivelul coşului minim lunar decent. Aşa încât face sacrificii, renunţă la multe pentru a păstra doar strictul necesar, mişcare care o duce însă sub nivelul traiului decent.
Câte familii trăiesc la ora actuală în România sub nivelul minim definit al decenţei? Majoritatea. Indexarea prin lege a coşului lunar nu face decât să aducă neliniştea şi nervozitatea în rândul cetăţeanului cinstit care află permanent de creşterea salariului minim dar nu poate ţine pasul cu realitatea cinică a preţurilor umflate de inflaţie.
Datele s-au bazat pe cercetarea realizată la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României derulat în perioada iulie-septembrie 2018 de Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, care a fost actualizat în septembrie 2019.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa foto: www.agerpres.ro, www.insse.ro