Val de viroze respiratorii în rândul elevilor din Mureș!
Publicat de MIRELA ROTAR, 17 iunie 2021, 11:25 / actualizat: 20 iunie 2021, 14:44
Surprinzător pentru această perioadă, cabinetele medicilor de familie din Târgu Mureș au fost asaltate, în ultima perioadă, de copii cu viroze respiratorii.
Situația este mai mult decât ciudată, mai ales că din această lună nici nu se mai fac raportări în acest sens de către medici sau de către unitățile medicale.
Cel mai probabil, îmbolnăvirile sunt un efect al întoarcerii copiilor în colectivități, mai ales că ei au fost izolați la domiciliu în perioada obișnuită a virozelor, spun medicii.
Testări, însă nu se fac pentru a ști exact despre ce este vorba, precizează medicul de familie din Târgu Mureș, Iulia Băilă:
Categoric că este vorba și despre întoarcerea copiilor în colectivitate. Este posibil și faptul că acești copii au fost izolați în perioada precedentă și nu au fost la școală și toată lumea s-a izolat cât a putut. Adică, nu putem exclude nici un diagnostic fără o testare, zic eu, necesară ceea ce nu prea se face pentru că simptomatologia este minoră și părinții destul de greu acceptă să-și testeze copilașii. Dar, categoric este o viroză, este o formă ușoară de boală dar nu poți spune de ce natură este.
Infecțiile nu ridică probleme deosebite medicilor și nici copiilor care se vindecă după câteva zile cu tratament simptomatic.
Sunt, însă extrem de multe cazuri și toate par a fi trase la șablon, spune medicul de familie din Târgu Mureș, Iulia Băilă:
Într-adevăr avem foarte multe cazuri de viroze și cu simptomatologie aproape trasă la xerox adică: nas înfundat, o subfebrilitate pentru că n-am avut cazuri de febră înaltă doar subfebrilități. Maxim unul sau doi copii dacă au avut maximum 38 (grade Celsius), și în general au avut doar 37 sau 37,5. După aceea s-a instalat tusea seacă care la un moment dat s-a umezit și a devenit o tuse umedă și cu evoluție foarte favorabilă cu tratament simptomatic. Dar este un număr foarte mare de copii…
Situația îmbolnăvirilor este cu atât mai surprinzătoare cu cât regulile stabilite de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației prevăd utilizarea măștilor de protecție pe toată durata programului școlar.
Specialiștii spun, însă, că sunt necesare și alte măsuri de protecție, precum distanța fizică, igienizarea constantă a mâinilor și utilizarea unor măști cu protecție avansată.
Cristina Bulbescu