Val de angajări în Poliția Română
Publicat de Corina Muntean, 15 septembrie 2021, 11:36
Val de angajări în Poliția Română
Angajările se fac din surse externe prin încadrare directă, iar pentru județul Mureș sunt scoase la concurs 10 posturi vacante de ajutor șef de post pentru ordine publică.
Înscrierile se fac online, între 13 și 24 septembrie, până la ora 16.00, a precizat, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureş, Emanuela Fărcaș:
Posturile scoase la concurs sunt în cadrul posturilor de poliție comunală Sâncraiu de Mureș, Sânpetru de Câmpie, Livezeni, Lunca Bradului, Hodac, Lunca Tecii, Albești, Gănești, Iclănzel și Sărățeni. Printre condiții, este obligatoriu ca viitorii candidați să aibă un comportament integru și moral, să nu aibă antecedente penale, cu excepția situației când a intervenit reabilitarea, să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni. Cererile urmează a fi transmise online la adresa sursaexterna@ms.politiaromana.ro.
Sindicatul Europol România apreciază că cele circa 400 de angajări ce se fac la nivel național sunt inoportune și nu rezolvă criza de personal din poliție.
În plus, cei ce vor ocupa posturile nu vor avea niciun fel de competențe, de ordine publică, rutieră, investigații criminale cu actele de urmărire penală ce trebuie întocmite, atrage atenția președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica. El averizează că după 2 ani, mulți vor cere să se mute, iar posturile vor rămâne din nou vacante:
Acele funcții sunt cele mai puțin atractive din poliia română, fiindcă majoritatea se află în comune izolate, în care posturile de poliție stau să cadă pe polițiști, unde se spală la lighean și unde situația operativă este foarte dificilă și colegii sunt foarte puțini. Vorbim de comunități de romi, unde suprafața comunei este una foarte mare și nu fac față. Un avertisment însă pentru doritori este că dacă vor lua acest concurs ei sunt obligați, conform Statutului Polițistului, să rămână doi ani de zile pe aceste poziții. Și suntem ferm convinși că cele 412 poziții, după doi ani vom avea 412 polițiști care vor dori să se mute.
O altă anomalie este, conform liderului Sindicatului Europol, faptul că se organizează cursuri de specializare după ce candidatul a ajuns pe post, timp de 3 luni, în următorul an după angajare.
Astfel, există riscul ca Poliția Română să se trezească cu angajați cu profil moral îndoielnic, care vor face mai mult rău decât bine, apreciază liderul Cosmin Andreica.
Valeriu Russu