Vaccinările în România şi în Europa
Publicat de radiomures, 4 iunie 2015, 19:10 / actualizat: 25 octombrie 2020, 12:47
Autorităţile sanitare anunţă că pregătesc o lege care să reglementeze vaccinarea în România după modelul altor ţări europene, în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi părinţi refuză această metodă de imunizare pentru copiii lor.
Situaţia este însă diferită de la ţară la ţară. În Ungaria, de exemplu, există un program obligatoriu de vaccinare şi unul facultativ; în Olanda, vaccinarea este gratuită, dar nu şi obligatorie, iar în Spania vaccinarea este o simplă recomandare, cu excepţia cazurilor în care s-a declanşat o epidemie. În această ţară subiectul se dezbate intens, pentru că a apărut un prim caz de difterie, după 30 de ani.
Difteria este o boală infecţioasă provocată de o bacterie care afectează căile respiratorii superioare, dar care, netratată, este foarte periculoasă şi poate duce la daune ale inimii şi ale creierului şi chiar la deces. Comitetul de vaccinări din cadrul Asociaţiei spaniole de pediatrie a reamintit cu această ocazie că, datorită politicii de vaccinare, difteria a dispărut în ultimii 30 de ani şi că beneficiile vaccinării sunt incontestabile atât pentru individ, cât şi pentru colectiv. Părinţii care nu acceptă vaccinarea sunt împărţiţi în două categorii mari: pe de o parte, cei care nu sunt interesaţi de acest aspect al sănătăţii publice şi nu au resurse, iar, pe de altă parte sunt cei care preferă un sistem alternativ: medicina homeopată sau naturistă. De asemenea, în Spania este activă şi o Asociaţie a afectaţilor de vaccinuri care insistă, la rândul său, asupra lipsei de informare privind compoziţia vaccinurilor şi mai ales asupra efectelor adverse ale acestora. La rândul său, pediatrii spun că prezintă ca scuză pentru a nu-şi vaccina copiii, faptul că bolile împotriva cărora se face imunizarea sunt practic eradicate. Totuşi, medicii încearcă să-i convingă pe părinţii care refuză vaccinarea că aceste doze construiesc un efect de barieră care împiedică germenii să circule.
În România, calendarul de imunizare a fost reactualizat în această primăvară şi începe cu vaccinarea împotriva tuberculozei şi hepatitei B în primele zile de viaţă şi se încheie la 14 ani cu rapeluri la mai multe vaccinuri făcute pe parcurs. De ce este atât de importantă vaccinarea, puteţi afla în continuare de la Radio România care desfăşoară toată săptămâna Campania Naţională de informare „Vaccin pentru viaţă”.
RRA
Foto:onlinereport.ro