Vaccinarea revine în actualitate
Publicat de APETRI MARGARETA, 9 august 2023, 13:39 / actualizat: 12 august 2023, 9:59
Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică privind proiectul de Hotărâre de Guvern privind Strategia națională de vaccinare până în 2030.
Strategia nu impune vaccinarea obligatorie, subliniază Ministerul Sănătății, în schimb dă posibilitatea persoanelor cu boli cronice să se vaccineze gratuit.
Vaccinarea nu va fi obligatorie nici în școli, în schimb, prin ordinul comun al ministrului Sănătății și cel al Educației sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale, adică copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu până la stingerea focarului pentru a fi protejați împotriva bolii. Specialiștii în vaccinologie spun că existau și până acum anumite prevederi în privința modului de reacție doar că nu exista o strategie clară care să transpună și prevederile internaționale în legislația națională. Noua strategie prevede modul de intervenție în caz de epidemii sau pandemie, a explicat pentru Radio Tg.Mureș coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină de Familiei, dr. Gindrovel Dumitra:
Acest proiect de Hotărâre de guvern reglementează destul de multe elemente care până în acest moment erau reglementate, sau parțial reglementate, în diverse acte normative disparate. Ca noutate, avem acum o completare a dreptului persoanelor de a fi vaccinate, prin intermediul caselor naționale de asigurări de sănătate. Nu am identificat nicăieri, în interiorul Strategiei, termenul de vaccinări obligatorii. Există definite în Strategie mecanisme de intervenție în caz de pandemie sau epidemii. Există un mecanism internațional de pregătire în caz de pandemie care astfel este mult mai ușor transpus în legislația din România.”
Datele Ministerului Sănătății arată faptul că acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei și rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2009 – 2020 cu circa 10% la copiii în vârstă de un an, pe fondul lipsei cazurilor de boală în ultimii ani, dar și al creșterii influenței mișcării antivaccinare. Dacă înainte de 2008 gradul de vaccinare al copiilor era între 95 și 98%, acum puțin peste 80% dintre copii mai sunt vaccinați cu schemă completă.
Părinții tineri din Târgu Mureș își imunizează în general copiii, inclusiv cu vaccinurile opționale și cred că pandemia a acutizat teama de reacții adverse:
Ministerul Sănătății a desfășoară, în următoarele trei luni, o campanie națională de informare și conștientizare asupra importanței vaccinării, sub sloganul „Știu, nu doar sper că o să fiu bine! Mă vaccinez!’”.
Campania constă în promovarea unor informații esențiale către principalele categorii de public: cel general, bebelușii, copiii și adolescenții, persoanele de vârsta a treia și persoanele aflate în grupe de risc.
Autor: Cristina Bulbescu