Vaccinarea nu elimină masca

Publicat de MIRELA ROTAR, 21 ianuarie 2021, 13:08 / actualizat: 22 ianuarie 2021, 12:51
Dimpotrivă, aceasta va trebui purtată până în anul 2023, a precizat profesorul dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului ”Matei Balș” din capitală.
Acest fapt este confirmat și de virusologul mureșean, as. univ. dr. Imre Mihaly din cadrul UMFST Târgu Mureș, care consideră că toate restricțiile trebuie respectate în continuare.
Motivul este dat de faptul că acest vaccin nu ne protejează de infectarea cu SARS-CoV-2 și de transmiterea virusului, în schimb, ne ajută să nu facem forme grave de boală, a precizat pentru Radio Târgu Mureș, Imre Mihaly:
Vaccinul va învăța organismul să se apere de virus și prin acest vaccin, pur și simplu, ne protejăm în fața bolii. Adică, nu vom dezvolta o afecțiune atât de gravă precum vedem la televizor în fiecare zi, pe acei pacienți la ATI. Chiar dacă ne vom infecta, vom face forme ușoare dar nu înseamnă că nu ne vom infecta. Evident, mai trebuie să purtăm mască pentru că, după cercetările recente, pare că putem fi, în continuare, purtători ai virusului. Mai degrabă, ar fi recomandat să urmăm aceleași reguli pe care le-am urmat până acum….
Vaccinul care se administrează în România oferă protecție și asupra noilor tulpini de virus apărute mai recent, însă nu este la fel de eficient ca pentru SARS-CoV-2, mai spune virusologul mureșean, as. univ. dr. Imre Mihaly:
Știm că tulpina din Marea Britanie, tulpina din Brazilia și tulpina din Africa de Sud sunt diferite față de cea pe care o avem în Europa în momentul de față și mai știm că acest vaccin cu care ne vaccinăm noi în România ne oferă protecție și în fața acestor tulpini. Acum, s-ar putea să apară mutații față de care vaccinul să nu ofere o imunitate de 95%, așa cum este descris în prospect, ci s-ar putea să ofere o imunitate de 60%-70%. Deci, s-ar putea să scadă puțin eficiența vaccinului.
Specialiștii spun că încă nu se cunoaște dacă vaccinul oferă imunitate pe termen lung sau va fi nevoie de vaccinare sezonieră, la fel ca pentru gripă.
Ceea ce se cunoaște în momentul de față este faptul că oferă protecție pentru 6-8 luni de zile.
Cristina Bulbescu