Vaccinarea antirabică, aproape imposibilă la pisici
Publicat de radiomures, 22 februarie 2017, 13:12
Doar 1,5% din pisicile din județul Mureș sunt vaccinate la această dată. Specialiștii spun că este o misiune aproape imposibilă, mai ales în zonele rurale, deoarece nu pot fi prinse. Medicii veterinari spun că o variantă ar fi amplasarea de momeli vaccinale, la fel ca la vulpi.
La câini vaccinarea se poate face mai ușor, astfel că în prezent trei sferturi din cei existenți în județ Mureș au fost vaccinați .
Totuși, nu toți proprietarii de câini fac acest lucru, deorece odată cu vaccinarea se face și microciparea, care costă , spune directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Kincses Sandor:
Probleme sunt mai mult cu crescătorii de câini din zona rurală și câinii din comunitățile de romi care, efectiv, nu au stăpân. Acolo ne chinuim de ani de zile cu primăriile. La pisici, e mai greu. Din punct de vedere tehnic, vaccinarea pisicilor, mai ales în mediul rural, e aproape imposibilă. Nu e totuna o pisică crescută în apartament și una ținută în semisălbăticie care e prin podul casei, prin podul șurii, prin grajd, nu e chiar așa ușor de prins.”
Câinii și pisicile se vaccinează gratuit, nu însă și păsările, pentru care se plătește câte un leu.
Vaccinarea păsărilor este făcută în proporție de 100% în județul Mureș, precizează pentru Radio Tîrgu-Mureș, șeful DSVSA Mureș, Kincses Sandor:
Vaccinările la păsări se fac contra pseudo-pestei aviare (Boala de Newcasle). Vaccinul este contra cost. Sunt două campanii primăvara și toamna la nivel național. Acolo stăm bine. La nivelul județului avem un efectiv de circa 450.000 de păsări în gospodăriile populației. Cu două vaccinări plus completări, anul trecut am făcut 1.200.000 de vaccinări, deci în proporție de 100% iar la ferme, acolo absolut 100%.”
În județul Mureș nu a fost înregistrat nici un caz de rabie la animalele sălbatice sau domestice în anul 2016, lucru care se explică prin amplele campanii de vaccinare a vulpilor .
Campania de vaccinare antirabică a început în noiembrie anul trecut și se încheie în 28 februarie.
Proprietarii de animale care refuză vaccinarea riscă amenzi cuprinse între 600 și 1.200 de lei.
Cristina Bulbescu