Vaccinarea anti-HPV se derulează fără sincope în Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 6 aprilie 2022, 12:39
Peste 1.300 de doze de vaccin HPV au fost administrate anul trecut în județul Mureș la fetițe cu vârsta peste 11 ani, în cadrul Programului Național de Vaccinare împotriva virusului papiloma uman, virusul responsabil de declanșarea cancerului de col uterin.
Vaccinul se administrează în trei doze la interval de două luni.
Medicii de familie au trimis și anul acesta lista cu persoanele care au solicitat vaccinul, iar dozele sunt suficiente, precizează șeful DSP Mureș, Iuliu Moldovan:
La nivelul Direcției de Sănătate Publică Mureș, avem în stoc 652 de doze de vaccin HPV. În cursul anului 2021 au fost administrate un număr de 1.328 de doze de vaccin HPV, corespunzătoare catagrafiei date de medici de familie. Vaccinarea HPV se face la cererea părinților pentru fetele care au vârsta cuprinsă între 11 și 18 iar în ultimii doi ani nu am mai avut probleme și suntem la zi cu vaccinarea HPV.
Medicii de familie spun că nu au sincope în aprovizionarea cu vaccin anti HPV și tot mai multe persoane îl solicită. Medicul de familie din Târgu Mureș, Monica Pușcaș, crede că și băieții ar trebui vaccinați:
Avem vaccinuri HPV, campania merge, chiar ne bucurăm că lumea e destul de receptivă, cel puțin la noi la cabinet. Cei care nu au fost la început receptivi, nu sunt nici acum…. Nu pot să spun decât lucruri bune, că a pornit în sfârșit campania și facem și recuperări. Vaccinăm fetele până la 18 ani care au dorit și nu erau vaccinuri când a început campania, deci le recuperăm acum. M-aș bucura să avem undă verde să vaccinăm și băieții pentru că, de fapt și de drept, băieții sunt considerați purtătorii transmițătorii principali și ei nu fac boala cum fac femeile.
Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală.
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența și mortalitatea asociată cancerului de col uterin, prin urmare cazurile sunt de două ori și jumătate mai multe, iar mortalitatea de patru ori mai mare.
Cristina Bulbescu