V-ați întrebat vreodată ce ar însemna pentru economie să pice internetul?
Publicat de Corina Muntean, 14 ianuarie 2020, 10:54
O oră de întrerupere a internetului ar cauza pagube enorme peste tot în lume unde a ajuns acest tip de comunicare, inclusiv în România, pagube de ordinul milioanelor de dolari. Un raport global privind utilizarea internetului sublinează că întreruperile sale afectează nu doar economia formală, ci şi cea informală.
În ziua de azi internetul înseamnă nu doar informație ci și bani. În România, o oră de cădere a unui singur serviciu social media – fie Facebook, Twitter, WhatsApp, YouTube sau Instagram – înseamnă pierderi de peste 141 de mii de dolari. În total întreruperea serviciilor de internet timp de o oră, la noi, poate provoca pagube de 7,8 milioane dolari (33,7 milioane lei) iar pentru o zi valoarea urcă la 187,9 milioane dolari (811 milioane lei), arată datele netblocks.org şi ale Internet Society.
Pentru comparaţie, căderea unui serviciu de social media în Bulgaria produce pagube de 37.900 dolari, în Polonia de 350 de mii de dolari iar în Statele Unite de 12,9 milioane dolari. O oră de cădere totală a internetului înseamnă pagube de 789 de milioane de dolari în Uniunea Europeană, 303 milioane dolari în SUA, de 2 milioane de dolari în Bulgaria, 6,1 milioane în Ungaria şi de 23 de milioane de dolari în Polonia. În întreaga lume impactul căderii internetului pentru o oră ar fi de 2,1 miliarde dolari, iar pentru o zi de 51,4 miliarde dolari. Căderea unui serviciu social media timp de o oră ar produce pagube de circa 53,8 milioane de dolari.
Un raport care examinează întreruperile parţiale şi totale în 122 de ţări, a fost publicat de firma de cercetare a internetului Top10VPN. „În termeni economici, întreruperile nu afectează doar economia formală, ci şi cea informală, în special în ţările mai puţin dezvoltate. De asemenea, pot exista daune de durată, odată cu pierderea încrederii investitorilor şi afectarea dezvoltării, ceea ce face ca estimările să fie conservatoare”, spun cercetătorii Samuel Woodhams şi Simon Migliano. „În ceea ce priveşte drepturile omului, aceste opriri au un impact clar asupra libertăţii de exprimare a cetăţenilor şi a dreptului la informare şi pot duce chiar la o creştere a violenţei”.
Studiul pune accent pe întreruperile cauzate de acţiunile deliberate ale guvernelor, acţiuni menite să limiteze libertatea de exprimare sau de comunicare, care au devenit în ultima vreme au devenit din ce în ce mai frecvente. În ultimii cinci ani, numărul de opriri de internet din întreaga lume a crescut exponenţial, mai ales cele impuse de guverne pentru a controla tulburările şi protestele. Dar câștigul financiar obținut din evitarea pagubelor ce ar putea rezulta din posibilele conflicte sociale este estompat de pierderile rezultate din blocarea internetului.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.business24.ro