USL a început procedurile de suspendare a preşedintelui
Publicat de radiomures, 4 iulie 2012, 00:00
USL solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, joi şi vineri, pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Birourile permanente au decis ca mâine, la ora 10.00, să aibă loc şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei, instigând totodată la nerespectarea legii, susţine USL în documentul de suspendare a şefului statului.
USL susţine şi că Traian Băsescu a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate.
Preşedintele Traian Băsescu a încălcat grav Constituţia şi când a declarat că nu va numi premier USL chiar dacă va obţine majoritatea absolută în Parlament, susţine USL .
USL susţine, în documentul prin care solicită suspendarea din funcţie a preşedintelui, că Traian Băsescu „a uzurpat rolul prim-ministrului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului”.
USL mai precizează că preşedintele a demonstrat prin acţiunile sale concrete desfăşurate pe parcursul mandatului că „are o viziune arbitrară, total contrară principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat”.
Potrivit USL, atacurile fără precedent la adresa Justiţiei, prin care i-a periclitat independenţa, instigând totodată la nerespectarea legii, se înscriu nu doar într-o zonă de neconstituţionalitate, ci intră în sfera penalului.
Semnatarii documentului susţin că atacurile preşedintelui au vizat şi Senatul României.
Potrivit legii fundamentale, preşedintele poate fi suspendat de parlament în caz de încălcări grave ale dispoziţiilor Constituţiei.
Propunerea de suspendare din funcţie a şefului statului poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinta preşedintelui.
După dezbaterea cererii de suspendare, documentul va fi trimis la Curtea Constituţională, cu solicitarea ca aceasta să dea aviz în 24 de ore, astfel ca plenul reunit să poată vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui.
Parlamentul ar putea da vineri votul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, referendumul pentru demitere urmând a se organiza în cel mult două săptămâni, probabil 15 sau 22 iulie.
Conform legii, un referendum privind suspendarea preşedintelui trebuie organizat în maximum 30 de zile de la hotărârea Parlamentului.
În prezent este în vigoare legea care prevede că referendumul de demitere a preşedintelui este validat cu votul a jumătate plus unu din numărul alegătorilor cu drept de vot din România.
USL a trecut prin Parlament o propunere legislativă care modifică legea referendumului, şi care prevede că demiterea şefului statului se poate realiza cu votul a 50% plus unu din numărul cetăţenilor care se prezintă la vot, la referendum.
Propunenerea legislativă a fost atacată la Curtea Constituţională de către PDL, iar o decizie a Curţii nu a fost încă dată.
La ora 19,00 este anunţată o conferinţă de presă la sediul PDL susţinută de preşedintele partidului, Vasile Blaga.
Mediafax, Rador, Agerpres