Ursul malaez poate imita expresiile faciale ale semenilor

Publicat de MIRELA ROTAR, 25 martie 2019, 14:21 / actualizat: 1 aprilie 2019, 11:44
Un studiu publicat în Scientific Report arată ca urșii malaezi (malaezieni), cea mai mică specie de urs din lume, pot să imite cu un grad ridicat de acurateţe expresiile faciale ale semenilor lor pentru a comunica cu aceştia.
Cercetătorii de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie au monitorizat 22 de urşi malaezi care trăiesc în Bornean Sun Bear Conservation Centre din Malaysia. Urșii au fost observați în timp ce îşi deschideau gurile pentru a se potrivi cu cele ale semenilor lor cu care se jucau, în timpul unor interacţiuni faţă în faţă.
„Imitarea expresiilor faciale ale celorlalţi, în exact aceleaşi feluri, reprezintă unul dintre stâlpii comunicării umane. Primatele şi câinii sunt cunoscuţi pentru că se imită între ei, însă doar maimuţele antropoide şi oamenii deţin o astfel de complexitate a imitaţiilor faciale”, spune cercetătoarea britanică Marina Davila-Ross, coautoare a studiului.
Ursul malaez este un mamifer mic, având o greutate de până la 80 kg, o înălțime de 0,7 m și o lungime de 1,5 m. Are o blană de culoare neagră, și pe piept are un segment semicircular de culoare aurie-deschisă. Această specie este periclitată şi trăieşte în pădurile tropicale din sud-estul Asiei.
Cercetătorii au observat că aceste animale se angajează uneori în interacţiuni ludice mai blânde sau mai violente deși preferă viaţa solitară, de aceea se poate spune că folosirea expresiilor faciale arată faptul că sunt pregătiţi să-și întărească legăturile sociale cu semenii lor.
Dana Boieriu