Urșii periculoși ar putea fi eliminați imediat, prin decizie de primar

Publicat de APETRI MARGARETA, 14 aprilie 2025, 12:28 / actualizat: 14 aprilie 2025, 14:43
Intenția ministrului Mediului, Mircea Fechet, de a modifica legislaţia privind intervenţia asupra urşilor ce intră în intravilanul localităților după hrană, e de bun augur, consideră primarii.
Însă primarul Korodi Attila de la Miecurea Ciuc subliniază că mai e un aspect de corectat în lege, anume obligativitatea prezenței fizice a primarului sau viceprimarului în echipele de intervenție.
El apreciază ca absurd faptul că, de exemplu, la fiecare caz de alertă edilii să stea și ei de pândă, noaptea, pentru a prinde ursul:
„Este nevoie de îmbunătățirea legislației pe partea de intervenție. Vedem o problemă și mai serioasă, că la deciziile pe care comisia le ia pe teren, este obligatoiu ca primarul sau viceprimarul să fie prezent. Ar trebui să avem dreptul de a delega, în cadrul aparatului propriu al primăriei, rolul de a reprezenta autoritatea în această comisie. Oficial am avut un singur caz până acum, dar deja sunt semnale că în diferite părți ale orașului au început să intre ursul.”
Directorul Sanctuarului de urși de la Zărnești, Cristina Lapis, susține însă că nu se poate încredința primarului decizia de a ucide un urs, iar pentru a limita numărul acestor prădători sunt necesare microciparea și castrarea lor chimică:
„E un fel de a se degaja de responsabilitate: un primar nu poate să ia hotărârea de a omorî un urs, și pentru ca să înceapă vânătoarea așa cum își dorește domnul ministru, la liber, trebuie întâi să ceară voie la Comisia Europeană. Există soluții, înainte de a trece la împușcare. Trebuie microcipați, trebuie numărați, trebuie gunoaiele protejate. În anumite țări, cum sunt Danemarca, Norvegia sau Canada s-a trecut la castrarea loc chimică.”
Directorul APM Mureș, Cristina Pui, precizează că instituția pe care o reprezintă nu poate interveni în intravilan, deci cazul urșilor din zona Platoul Cornești e de competența Primăriei Tg. Mureș.
„Județului Mureș i-au fost repartizate pe nivel de prevenție, 43 de exemplare, pentru care APM a emis autorizații de recoltare. Până în prezent au fost recoltate 8 exemplare. Noi nu avem membru în acea echipă de intervenție, formată din primar, viceprimar, medic veterinar, jandarmi și gestionarii fondului de vânătoare.”
În Mureș sunt înregistrate până acum 27 dosare de despăgubire, număr ce crește de la o zi la alta, la o valoare a pagubelor de 154.000 de lei
Săptămâna trecută, apariția unei ursoaice cu 3 pui într-o zonă locuită din Sighișoara a stârnit îngrijorare. Femela a fost văzută și filmată în timp ce își făcea culcuș în apropierea caselor.
Autoritățile au gonit animalul, însă localnicilor le e teamă că sălbăticiunile se pot întoarce oricând în locul unde găsesc mâncare din belșug.
Autor: Valeriu Russu