Urșii încep să facă pagube în gospodăriile din Mureș și Harghita

Publicat de Rotar Mirela, 3 aprilie 2023, 11:46 / actualizat: 6 aprilie 2023, 15:45
Un urs a omorât la sfârșitul săptămânii trecute aproape 50 de animale într-o fermă din Cădaciu Mare, județul Harghita. Ursul a reușit să intre, chiar dacă ferma era protejată cu gard electric.
Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a criticat din nou legislația care nu permite o intervenție eficientă în problema urșilor, care produc din ce în ce mai multe pagube și victime:
Este vorba de un gospodar, un mic fermier, care a pregătit cei 24 de miei sau mioare pentru a fi tăiați pentru Paște și cam acesta era venitul familiei sale pentru această perioadă de primăvară când, pentru agricultură, trebuie motorină, pesticide, trebuie mai multe lucruri, și acest venit nu va sosi. În plus, a mai omorât 18 capre și oi.
Și în Corunca, lângă Târgu Mureș, mai mulți urși coboară în sat și intră în grădini și curți.
Primarul Takács Szabolcs speră ca urșii să poată fi relocați cât mai repede, înainte să atace populația:
O să încercăm să relocăm, aceasta va fi singura soluție pentru că, de împușcat, nu prea ni se permite, și nici n-o să fie în stare nimeni să ia asemenea angajament. Sunt mai multe exemplare în zonă, urși mai mici, mai mari, cam 8-9. Pagube au făcut așa, mai mici, la rațe, la găini. Sunt și copii și acum, cum avem clădiri și la liziera pădurii, oamenii sunt reticenți. Ar fi bine să scăpăm cumva de ei.
În luna martie, un urs a atacat un bărbat de 73 de ani din satul Șoimușu Mic, din comuna Săcel, chiar în spatele casei sale, iar comisia locală a decis că animalul trebuie împușcat.
Ursul nu a fost împușcat și de atunci revine frecvent în localitate, a declarat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.
Am prezentat situația de la Șoimușu Mic, unde un om, la 300 de metri de casă, a fost atacat de urs. Nici până în ziua de azi, acel urs care atacă oameni și care a venit înapoi repetitiv, de 2-3 ori, nu a fost extras. (…) E păcat că viața omului nu este pusă pe primul loc. (…) Oriunde în lume, dacă în intravilan vine un carnivor mare, poate să fie în Africa, în America, în Europa, nu are ce să caute. Deci numai o dată intră în intravilan un carnivor mare. La noi, încă mai așteptăm, să fie alertări, să fie asta, asta, asta, și oamenii și-au pierdut răbdarea. Eu cred că foarte mulți gospodari se vor lăsa de fermieritul tradițional, pentru că nu merită. De ce să pună în pericol un fermier viața sa sau a familiei?
În această perioadă, Ministerul Mediului efectuează un recensământ al urșilor și, în funcție de rezultate, s-ar putea modifica legislația privind intervenția asupra carnivorelor mari.
Raluca Creț