Urșii de la Zoo Tg. Mureș anunță că primăvara se apropie

Publicat de Andrei Borz, 2 februarie 2023, 15:44 / actualizat: 2 februarie 2023, 17:24
După tradiția populară, pe 2 februarie ursul iese din bârlog și cu acest prilej se fac previziuni meteorologice. Astfel, dacă afară e soare și ursul își vede umbra, el se sperie, se întoarce în bârlog, și va mai sta acolo încă șase săptămâni, cât va mai ține iarna.
Însă, în ”predicția” lor de astăzi de la Zoo Tg. Mureș, cei trei urși care au ieșit din bârlog nu și-au văzut umbra, au rămas afară să mănânce, astfel că primăvara nu e departe.
Cel mai mult s-au bucurat de spectacol copiii care au venit la padocul urșilor să-i vadă cum se hrănesc din cele trei cutii cu bunătăți oferite de îngrijitori pe care erau desene semnificând ploaia, soarele și zăpada:
Biologul Halmágyi Ildikó a explicat că, dincolo de tradițiile care sunt sau nu susținute de realitate, astfel de inițiative au în vedere familiarizarea copiilor cu respectul față de natură:
Astăzi nu am văzut umbra ursului, deci primăvara se apropie. Pachetele au fost doar niște elemente de design și conțineau, fiecare, aceleași alimente respective produse de patiserie. Noi avem în total opt urși, trei female și 5 masculi, printre ei îl avem pe Martinel, care s-a născut în data de 31 ianuarire 2019, aici în Grădina Zoologică din Tg. Mureș. Ursul nu hibernează ci are un somn de iarnă. Deci când nu găsește hrană atunci metabolismul și temperatura corpului scad. Și noi putem observa, chiar dacî hrănim urșii în fiecare zi, ei au o activitate mult mai scăzută decât în zilele de vară sau de toamnă.
Halmágyi Ildikó a mai spus că din păcate, în ultimi ani imaginea ursului a suferit mult din cauza atacurilor acestor animale sălbatice asupra omului și a bunurilor sale. Însă, spune biologul, trebuie cunoscute regulile pentru conviețuirea cu această specie protejată de lege în România.
Valeriu Russu