Urșii de la Zoo Mureș au prevestit că primăvara se apropie

Publicat de MIRELA ROTAR, 2 februarie 2019, 17:32 / actualizat: 1 februarie 2020, 10:57
Potrivit tradiției, dacă de ziua sa ursul iese din bârlog și își vede umbra, se sperie și intră înapoi în adăpost, iar iarna mai durează șase săptămâni.
Dacă însă, cum a fost vremea astăzi, ursul nu îşi vede umbra, atunci prinde curaj să plece în pădure, iar oamenii cred că vremea caldă a câștigat lupta cu frigul.
Directorul Zoo Tg. Mureș, Horațiu Gorea:
Dacă ursul nu-și vede umbra atunci va rămâne afară și iarna se va întrerupe, iar primăvara urmează să se apropie. Dacă în ziua de Stretenie cum i se mai zice Zilei Ursului este cald cum e astăzi, vom avea o vară călduroasă, iar dacă în această zi este frig și ger, vara va fi friguroasă și neroditoare. După cum se vede, astăzi avem o zi frumoasă. Dimineață a fost înnorat, urșii nu ți-au văzut umbra când au ieșit din bârlog, au rămas afară și sperăm la un an îmbelșugat.
Cei şapte urşi de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş au preferat, azi, de Ziua Ursului, să iasă cu toții din bârlog și să se joace, a spus Horațiu Gorea.
El a explicat că cei 7 urși ai grădinii nu hibernează, pentru că hrana le este asigurată permanent, iar hibernarea e cauzată de reducerea cantității de hrană din natură.
Drept care în padocul urșilor s-au pus trei cutii cu alimente și jucării, una semnificând zăpada, alta soarele, iar a treia ploaia.
Vremea frumoasă a determinat mulți târgumureșeni cu copiii lor, să fie prezenți azi la Grădina Zoologică Tg. Mureș.
Oamenii sunt conștienți că semnele tradiționale ale naturii nu mai sunt relevante, pentru că din cauza tehnologiei omul s-a depărtat de natură:
Ca să fie sănătoşi, în vechime, copiii erau unşi cu grăsime de urs de Stretenie, pentru ca astfel puterea animalui să fie transferată asupra lor.
La fel, bolnavii de „sperietoare” erau trataţi prin afumare cu păr de urs.
Tot de Ziua Ursului, în funcţie de starea vremii, bătrânii făceau prognozarea timpului optim al culturilor de peste an, stabilind acum un adevărat „grafic” al semănăturilor de primăvară.
Valeriu Russu