„Urme și semne” este prima expoziție de mare anvergură, consacrată artistului Adrian Chira (1958–2017)
Muzeul Județean Mureș pregătește expoziția „Adrian Chira. Urme și semne”, prima retrospectivă dedicată artistului.
Publicat de APETRI MARGARETA, 15 ianuarie 2025, 09:38
Vernisajul expoziției va avea loc la Secția de Artă, Palatul Culturii, marți, 4 februarie, la ora 18:00. Curatori sunt Mariana Șerban și Cora Fodor.
„Adrian Chira. Urme și semne” este prima expoziție de mare anvergură, consacrată artistului Adrian Chira (1958–2017).
„Creația sa, situată mereu în avangarda tendințelor artistice, traversează bariere, cadre și contexte cultural-geografice, limbajul său vizual înscriindu-se în cel universal. Ea constituie o permanentă sursă de interpretare, reconsiderare și readucere în prim-plan. Virtuozitatea gestului pictural nativ, sincer, confesiv, exploziv în culoare, expresionismul existențial, umorul, ironia și autoironia, penalizarea kitsch-ului, dimensiunea ludică ascunzând adesea tragicul, semnele cu semantică simbolică sunt câteva dintre caracteristici. ”
Sunt expuse peste 70 de picturi, lucrări de grafică, obiecte de ceramică și o secțiune în care se reconstituie un fragment din atmosfera atelierului său cu foarte multe obiecte personale și cu lucrări ale altor artiști apropiați lui.
Expoziția oferă și un element inedit: poezie scrisă de artist, nefăcută public până acum, în manuscris, inserată discret printre lucrări. Vor fi expuse și câteva albume-arhivă ce conțin, cronologic: schițe, crochiuri, fotografii, desene, documente etc., majoritatea în original, care pot fi consultate și savurate de fiecare dintre vizitatori, revelând noi aspecte ale vieții și contextului creației artistului.
Adrian Chira a fost foarte legat de orașul Târgu Mureș unde se stabilește în anul 1986. Aici și-a desfășurat activitatea creatoare timp de 31 de ani. Prin personalitatea sa complexă, voluntară, tranșantă și tumultuoasă, prin implicarea activă, spiritul organizatoric dar și de frondă, cu atitudine, a marcat profund viața artistică a orașului, opinia sa fiind adesea luată ca reper, lăsând o urmă foarte pregnantă în societatea în care a trăit.
A fost unul dintre inițiatorii Simpozionului Interart-East cuprinzând instalații, performance-uri și video-artă. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Târgu Mureș, pe care a condus-o timp de aproape zece ani. A fost specialist-expert în domeniul artei decorative, în cadrul Oficiului pentru patrimoniul cultural de la Muzeul Județean Mureș și, ulterior, la Muzeul de Artă. Din anul 2002 a fost inițiatorul, organizatorul și coordonatorul a opt ediții de expoziții și tabere de artă cu impact național și internațional, „Totem”.
Catalogul-monografie care va apărea pe parcursul desfășurării expoziției vine să întregească imaginea universului său artistic, completând-o cu reproduceri ale lucrărilor prezente în expoziție, amănunte biografice, fotografii din arhiva familiei etc. Adrian Chira s-a născut în 1958, la Dej. În 1978 a terminat Liceul de Muzică și Arte Plastice din Baia Mare. În 1979 se angajează ca machieur la Opera Română din Timișoara. Între 1984–1986 lucrează ca ceramist la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Cluj-Napoca. În 1986 este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu”, Cluj-Napoca. În același an se stabilește la Târgu Mureș și devine muzeograf-expert în arte decorative la Oficiul pentru Patrimoniul Cultural din cadrul Muzeului Județean Mureș.
Lucrările lui se află în colecțiile unor instituții precum Muzeul Național de Artă al României; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Muzeul Județean Mureș; Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi; Muzeul de Artă Contemporană – Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și în foarte multe colecții particulare din țară și străinătate.
Expoziția temporară „Adrian Chira. Urme și semne” poate fi vizitată până la data de 4 aprilie 2025, la Muzeul Județean Mureș, în Palatul Culturii. Program și tarife de vizitare pe site: www.muzeulmures.ro
Autor: Diana Gherendi