Urşii de la Zărneşti, pe Discovery Channel
Publicat de radiomures, 29 noiembrie 2014, 10:26
Cu ocazia Zilei Naţionale a României, canalul de televiziune vor difuza episoade filmate în România ale unora dintre cele mai cunoscute emisiuni.
Pe data de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, Discovery Channel va difuza, începând cu ora 8 dimineața, toate cele 7 episoade ale documentarului „Sanctuarul urșilor”, filmat de către echipa canalului de televiziune.
Emisiunea spune povestea urşilor bruni care trăiesc în cea mai mare rezervaţie de urşi din Europa, aflată în România, la Zărneşti.
Aici sunt acum 78 de urşi, care trăiesc în captivitate şi care au fost salvaţi de Asociaţia Milioane de Prieteni. Spaţiul a fost amenajat astfel încât urşii să aibă parte de un mediu cât mai apropiat de habitatul natural. Animalele au bârloguri dar şi „piscine”, iar mâncarea le este plasată în anumite locuri, astfel încât animalul să facă efortul s-o caute.
Rezevaţia este acum deschisă de marţi până duminică, iar turiştii o pot vizita cu trenuleţul special şi însoţiţi de ghid. Un bilet de intrare costă 40 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.
Fiecare urs de la Zăneşti are o poveste emoţionantă. De exemplu Mura, este o ursoaică ce a dansat aproape toata viata Lambada la circul Globus, Ionică, un urs de 23 de ani, a fost ţinut într-o cuşcă ani de zile la o grădină zoologică din Moldova. Martinică este un urs celebru pentru că pentru eliberarea sa de la Mănăstirea Cotmeana, unde era ținut captiv,a fost nevoie de intervenţie specială de la Patriarhie.
Cel mai iubit este Ursul Max, cel care a fost adoptat de mai multe ori, un mascul impozant, care a fost capturat când era doar un pui, în 1997. El era folosit ca atracţie turistică în Sinaia, unde „proprietarul” său câştiga bani din fotografierea turiştilor în compania lui Max, pe care îl ţinea legat de balustrada aleii care duce la Castelul Peleş.
Max a fost maltratat ani de zile, dar a fost salvat în 2006 şi adus în Rezervaţie. Atunci s-a descoperit că ursul era de fapt orb.
Cei care iubesc urșii, trebuie să știe că animalele pot fi adoptate de iubitorii de animale din ţară şi din străinătate, firește nu pentru a fi duse acasă, ci contra unor sume de bani, care vor fi folosite de administratorii rezervaţiei pentru a hrăni animalele şi pentru a le oferi acestora cele mai bune condiţii de viaţă.
În schimbul unei sume de cel puțin 5 euro/lună „părinţii adoptivi” primesc la schimb un certificat de adopţie, însoţit de poza ursului şi de întreaga sa poveste de viaţă.
Prima adopţie a unui urs avut loc în 29 decembrie 2010 şi până acum opt urşi şi-au găsit „părinţi adoptivi” din Romania, dar şi din Germania, Marea Britanie şi Franţa, scrie adevarul.ro.
Vali Blajovan