Update: Senatorii au adoptat proiectul de lege privind vaccinarea

Publicat de Corina Muntean, 23 octombrie 2017, 16:12 / actualizat: 24 octombrie 2017, 16:50
Senatorii au adoptat, în această după-amiază, cu 99 de voturi pentru şi o abţinere proiectul de lege privind vaccinarea.
Conform proiectului, imunizarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în calendarul naţional de vaccinare, precum şi cu cele administrate în cazul unei epidemii, devine obligatorie.
Părinţii, reprezentanţii legali sau, după caz, persoanele care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil au obligaţia să asigure prezentarea acestuia la medicul de familie pentru vaccinare. În cazul vaccinării obligatorii acordul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul se va face în scris.
La înscrierea în colectivitate instituţia de învăţământ are obligaţia de a solicita adeverinţa emisă de medicul de familie care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B.
La nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene se vor înfiinţa comisii judeţene de vaccinare, care, printre alte atribuţii, vor convoca părinţii care nu se prezintă cu copilul la vaccinare sau refuză vaccinarea în vederea consilierii. În timpul dezbaterilor generale, aici, la Senat, reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare au susţinut necesitatea adoptării actului normativ. Documentul va fi transmis acum către Camera Deputaţilor, care este for decizional.”
****
Legea vaccinării, astăzi în plenul Senatului.
Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Senat a decis includerea proiectului de lege privind vaccinarea persoanelor în România pe ordinea de zi a plenului .
Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, care
instituie obligaţia imunizării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale .
În forma Guvernului, actul normativ urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018, dar Comisia de sănătate a Senatului, sesizată pentru raport pentru acest proiect de lege, a eliminat această prevedere.