UPDATE Percheziţii DNA în capitală și 7 județe, printre care Mureș și Sibiu

Publicat de radiomures, 28 iulie 2015, 18:43
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut azi dimineață percheziţii la companii farmaceutice, la distribuitori de medicamente, la spitale şi clinici de oncologie, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie.
Acestea vizează înţelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu „recompensarea” doctorilor.
Purtătorul de cuvânt al Direcției Naționale Anticorupție, Livia Săplăcan :
Concret, medicii treceau în fişa pacientului afecţiuni mai grave pentru a putea prescrie medicamente care le-ar fi adus comisioane din partea firmelor producătoare sau distribuitoare.
Descinderi DNA au avut loc azi și la Clinicile de Oncologie din Tg.Mureș și Sibiu.
Procurorii DNA au descins, azi, la Clinica de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş pentru a ridica o serie de documente în dosarul corupţiei din domeniul farmaceutic, care vizează o serie de cazuri din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş.
Conducerea spitalului a refuzat să ofere detalii cu privire la ce anume caută procurorii DNA la Clinica de Oncologie din Târgu Mureş, invocând faptul că nu i s-ar fi adus la cunoştinţă.
Surse din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureş susţin, însă, că o serie de medici ai Clinicii de Oncologie din Târgu Mureş ar fi suspectaţi de fapte de corupţie, în sensul că se bănuieşte că ar fi prescris medicamente mai scumpe pentru bolnavii de cancer, pe care anumite firme le distribuiau, iar în schimbul acestor prescrieri ar fi primi comisioane sau li s-ar fi achitat cheltuielile pentru participarea la diverse simpozioane şi congrese internaţionale.
La Sibiu, toate cabinetele secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă au fost închise azi şi sunt păzite de jandarmi, inclusive cel al șefei Secţiei de Oncologie, dr. Valeria Vălean.
Aceasta a declarant pentru Agerpres, după percheziţia făcută la domiciliul ei de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că se consideră nevinovată şi nu ştie ce acuzaţii ce i se aduc, însă recunoaşte că a beneficiat de concedii în străinătate, plătite de firmele de medicamente.
Valeria Văleanu se consideră nevinovată şi spune că nu a încălcat nicio lege sau un protocol atunci când a prescris medicamentele pacienţilor și a declarant că farmaciştii pot să recomande un anume tip de medicament, nu medicii oncologi.
Pacienţii secţiei de Oncologie beneficiază de tratament, doar cei care trebuiau consultaţi în ambulatoriu au fost reprogramaţi, datorită anchetei DNA, a precizat pentru AGERPRES Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Ministerul Sănătăţii a condamnat, azi, practicile prin care medicii pot fi influenţaţi la prescripţie de către companiile farmaceutice.
Ministerul Sănătăţii a transmis, printr-un comunicat, că stoparea acestui tip de comportament al unei părţi a corpului medical este benefică pentru sistemul sanitar, pentru personalul medical şi pacienţi deopotrivă.
Și procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruța Kövesi, a dat asigurări că toți pacienții vor fi identificaţi şi informaţi asupra situaţiei reale.