UPDATE: Elena Udrea şi Alina Bica, arestate în Costa Rica

Publicat de Corina Muntean, 4 octombrie 2018, 07:10 / actualizat: 4 octombrie 2018, 9:58
UPDATE ora 9,00: Poliţia Română confirmă că fostul ministru Elena Udrea şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, au fost reţinute în Costa Rica, în urma schimbului de date şi informaţii transmise de la Bucureşti, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională.
Potrivit unor surse judiciare, cele două vor fi audiate de instanţă şi vor fi dispuse măsuri ulterioare.
Elena Udrea şi Alina Bica erau investigate, supravegheate şi monitorizate de autorităţile din Costa Rica. Ambele aveau notiţe roşii de urmărire internaţională prin Interpol, ca urmare a condamnărilor primite în România, în dosare de corupţie.
Potrivit acelorși surse, în momentul în care vor fi audiate de instanţă este posibil ca Udrea şi Bica să invoce cererile de azil depuse, motiv pentru care instanţa ar putea să amâne o decizie privind extrădarea.
Tribunalul din Costa Rica ar putea însă să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.
********
Biroul Interpol din Costa Rica le-a reţinut pe Elena Udrea, fost ministru al turismului, şi Alina Bica, fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în baza unei alerte roşii a biroului similar din Bucureşti. Cătălin Gomboş a sintetizat primele informaţii publicate de presa internaţională.
Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute separat, pe stradă, de ofiţeri ai Organismului de Investigaţii Judiciare, instituţia din Costa Rica responsabilă de cooperarea cu Interpolul, în colaborare cu ofiţeri ai Direcţiei pentru Informaţii şi Securitate Naţională. Cele două erau căutate pentru a executa sentinţe primite în România.
Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul ‘Gala Bute’ pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în timp ce Alina Bica a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului. Arestarea nu implică, însă, şi extrădarea în România, dat fiind faptul că ambele condamnate au depus cereri de azil care încă nu au fost procesate, notează Seminario Universidad.
Chiar şi dacă cererile de azil vor fi respinse, deciziile pot fi atacate în instanţă în Costa Rica, ţară cu care România nu are tratat de extrădare.