UPDATE: După mai bine de 50 de ore, cardul de sănătate nu funcționează
Publicat de radiomures, 12 octombrie 2016, 10:14 / actualizat: 12 octombrie 2016, 13:28
Totuși acesta nu este un motiv pentru a nu fi acordate serviciile medicale obișnuite, spun reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș.Un comunicat al CNAS a fost postat în urmă cu puțin timp pe site-ul instituției.
Asta înseamnă că pacienții trebuie să beneficieze în continuare de spitalizări, consultații, trimiteri și eliberări de rețete compensate și gratuite.
Cele mai acute probleme înregistrate în județul Mureș, începând de luni dimineața de când au picat sistemele informatice SIUI, au fost la farmacii.
Mai mulți pacienți s-au trezit cu rețetele prescrise.
Președintele CJAS Mureș, Rodica Biro:
Nu se poate împiedica buna desfășurare a serviciilor medicale și acordarea acestora. Sub nici o formă nu se poate invoca faptul că sistemul nu funcționează. Serviciile acordate trebuie să fie recunoscute, trebuie să fie decontate de către sistem și, mai ales, bolnavul trebuie să beneficieze de servicii. (În Mureș) au fost pacienți la care li s-a prescris rețeta și au fost farmacii care nu au eliberat.”
Propunerea specialiștilor Casei de Asigurări Mureș este eliminarea obligativității de încărcare a datelor în trei zile lucrătoare pentru a elimina tensiunea ce există acum asupra furnizorilor că serviciile acordate nu vor mai fi decontate.
De asemenea, se dorește eliminarea restricțiilor la rețetele pentru afecțiuni acute și subacute care trebuie eliberare în 24, respectiv 48 de ore.
Informațiile furnizate de CNAS într-un comunicat de presă nu precizează însă acest lucru.
Comunicat CNAS: PRECIZĂRI REFERITOARE LA SITUAŢIA SISTEMULUI CARDULUI NAŢIONAL DE SĂNĂTATE
Pe perioada în care sistemul cardului naţional de asigurări de sănătate nu funcţionează în parametri normali, furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate pot acorda asiguraţilor servicii offline. CNAS precizează că, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, serviciile medicale acordate offline vor putea fi raportate şi validate de sistemul informatic în termen de trei zile lucrătoare după cea în care s-a acordat serviciul respectiv, astfel:
– pentru serviciile acordate în cursul zilei de luni, 10 octombrie 2016, raportarea şi validarea se poate face până joi, 13 octombrie 2016, orele 23.59;
– pentru serviciile acordate în cursul zilei de marţi, 11 octombrie 2016, raportarea şi validarea se poate face până vineri, 14 octombrie 2016, orele 23.59;
– pentru serviciile acordate în cursul zilei de miercuri, 12 octombrie 2016, raportarea şi validarea se poate face până luni, 17 octombrie 2016, orele 23.59.
Conform datelor Direcţiei Generale Tehnologia Informaţiei din cadrul CNAS, în cursul zilei de marţi, 11 octombrie 2016, la nivelul întregii ţări au putut fi raportate şi validate circa 50% din serviciile medicale efectuate, în medie, în cursul unei zile normale de lucru.
CNAS cere scuze tuturor celor afectaţi de situaţia fortuită şi menţionează că depune toate eforturile pentru readucerea sistemului cardului naţional de sănătate, în cel mai scurt timp posibil, în parametri normali de funcţionare.
Totodată, instituţia va comunica în timp util furnizorilor de servicii medicale care sunt soluţiile de raportare şi validare a serviciilor efectuate, în cazul în care situaţia actuală se prelungeşte, astfel încât activitatea lor să nu fie perturbată iar pacienţii asiguraţi să nu aibă de suferit.
ORA 10,00: Sistemul de sănătate s-a blocat, nu din cauza protestelor ci a cardului
Cardul de sănătate este blocat de mai bine de 48 de ore, situație fără precedent de la darea lui în folosință iar perspectivele nu sunt deloc bune.
Reprezentanții Casei Naționale nu cunosc cauzele avariei și nici în cât timp vor fi remediate problemele.
Situațiile tensionate se găsesc însă în teritoriu unde reprezentanții CJAS nu știu ce să le mai spună furnizorilor.
Președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș, Rodica Biro:
Este o situație nouă și pentru noi. Am solicitat și eu un răspuns de la București de la Casa Națională să văd ce se întâmplă. Încă nu am primit nici un comunicat, i-am rugat să ne transmită pentru că nu… chiar nu știm ce să le mai spunem furnizorilor, că asta e problema. Deja e destul de greu pentru toată lumea pentru că, îți dai seama, stau noaptea și pândesc ca să încarce serviciile de frică să nu le piardă. Deci e o stare tensionată în primul rând dar ce să facem, măcar să știm ceva. Aștept să văd ce ne comunică.”
Și activitatea în farmacii este paralizată din cauza avariei la rețeaua de carduri de sănătate, a declarat în urmă cu puțin timp, la Pulsul zilei, proprietarul unei farmacii din Tg Mureș, Mariana Moldovan:
Au trecut doar câteva zile de când președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi, declara la Tîrgu-Mureș că acest proiect al cardului de sănătate este unul de succes iar problemele de funcționare vor fi rezolvate deoarece va fi semnat un contract de mentenanță cu o nouă firmă.
Contractul stă și așteaptă să fie semnat însă de trei luni deoarece firma Teamnet a câștigat licitația la 1 iulie. Acesta este motivul pentru care CNAS nu are specialiști acum care să se ocupe de avariile din sistem.
Cristina Bulbescu