UPDATE: Conversia creditelor este neconstituțională
Publicat de radiomures, 7 februarie 2017, 12:25 / actualizat: 7 februarie 2017, 18:22
UPDATE ORA 18:00 Mugur Isărescu: Decizia Curții Constituționale privind neconstituționalitatea conversiei creditelor în franci este corectă
Decizia Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea proiectului de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni este corectă, a declarat, azi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.
Precizăm că CCR a admis obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
Guvernul Cioloș a contestat anul trecut la CCR proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării.
Dacian Cioloș, premier la acea dată, preciza că Guvernul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.
Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților pe 18 octombrie 2016.
***
Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric este neconstituţională, a decis Curtea Constituţională.
Președintele Curții, Valer Dorneanu, a anunţat că judecătorii CCR au admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvern în toamnă.
Sesizarea depusă la CCR viza legea referitoare la conversia creditelor în franci elveţieni, adoptată de parlament în octombrie anul trecut. Potrivit prevederilor acestui act normativ, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei, la cursul de schimb în vigoare la data încheierii contractului.
Curtea Constituţională a mai avut această lege pe agendă şi în data de 18 ianuarie, însă a amânat soluţionarea sesizării.
Guvernul Cioloş a contestat legea la Curte nu pentru că ar fi fost împotriva ei, ci pentru că ar fi fost necesare unele clarificări, înainte de a intra în vigoare.
ORA 12,00: Curtea Constituţională ar putea să se pronunţe azi pe legea conversiei creditelor în franci elveţieni, la cursul din ziua acordării împrumutului.
Documentul a fost adoptat de Parlament, dar a fost contestat anul trecut de fostul guvern condus de Dacian Cioloş, care preciza că a atacat legea pentru clarificări.
Executivul din acea perioadă a dat aviz pozitiv, dar în condiţiile în care în lege ar fi fost incluse câteva condiţii, precum gradul de îndatorare şi un plafon.
Până acum, judecătorii Curţii au amânat decizia de două ori, pentru a examina mai profund problema.