UPDATE: Consiliul Superior al Magistraturii va sesiza Curtea Constituţională pentru conflict instituţional

Publicat de radiomures, 1 februarie 2017, 09:41 / actualizat: 1 februarie 2017, 12:26
Decizia fost luată în urma ședinței din această dimineață, după ce Guvernul a modificat, aseară, Codul Penal, printr-o ordonanţă de urgenţă, iar în privinţa graţierii unor pedepse, Executivul a decis să adopte un proiect de lege, care va fi trimis în procedură de urgenţă la Parlament.
Președinta CSM Mariana Ghena a declarat că mai sunt posibilități ca ordonanțele date aseară de Guvern să fie anulate:
Preşedintele Klaus Iohannis, care a prezidat ședința CSM, a spus că este inadmisibil ca o chestiune atât de sensibilă cum este modificarea Codurilor Penale să fie adoptată prin ordonanță de urgență, noaptea, fără avizul CSM:
Fostul președinte al CSM, Horațius Dumbravă, a declarat în emisiunea Pulsul zilei de la RTM că este incalificabil ce s-a întâmplat azi-noapte:
Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a anunțat că a convocat azi Colegiul de conducere al DNA, pentru a analiza riscurile intrării în vigoare a modificărilor aduse Codurilor penale, prin ordonanțele adoptate de Guvern:
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că este „imperios, necesar” ca această ordonanță să fie sesizată la CCR deoarece „derapajul constituțional este evident”:
De asemenea, în opinia președintelui ÎCCJ, Cristina Tarcea, pentru Guvern nu a contat niciodată punctul de vedere al CSM.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că instituţia pe care o conduce nu poate ataca la CCR prevederi din acte normative care nu sunt în vigoare.
Ciorbea a precizat că prevederile controversate din OUG pe Justiţie, adoptată aseară de Guvern, intră în vigoare la zece zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Întrebat dacă peste zece zile Avocatul Poporului va face un demers de atacare a acestor prevederi sau a OUG la CCR, el a arătat că acest interval poate fi folosit pentru analiză şi pentru a vedea care sunt criticile aduse Ordonanței, o decizie în acest sens urmând a fi luată după acest interval.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la şedinţa CSM că se gândeşte să îi facă o vizită Avocatului Poporului, pentru a-i transmite că se aşteaptă de la acesta la o luare de poziţie în legătură cu deciziile Guvernului privind modificarea legislaţiei penale.
Preşedintele Iohannis merge la şedinţa CSM de azi în care ar trebui să se avizeze OUG privind Codurile penale.
Ședința din această dimineaţă începe la ora 9.00, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Iohannis a participat la şedinţa CSM şi la începutul lunii ianuarie, alături de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, odată cu formarea noului plen.
Pe ordinea de zi a plenului CSM, care începe la ora 9.00, se află un singur punct: Solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.
Consiliul Superior al Magistraturii apreciazã cã modificarea Codului Penal prin ordonanțã de urgențã reprezintã o nesocotire gravã a legii și a acestei instituții.