Unul din 10 pacienţi pleacă din spital infectat.
Publicat de radiomures, 9 mai 2012, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 14:39
10% dintre pacienţii din ţările în curs de dezvoltare sunt infectaţi chiar în timpul tratamentului într-o unitate sanitară, relevă un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Cifrele cresc atunci cand vorbim despre pacienţii internaţi la terapie intensivă, arată OMS care le recomandă medicilor să se spele mai des pe mâini înainte şi după orice operaţiune igienică, în scopul reducerii numărului de îmbolnăviri.
România a raportat însă, în ultimii ani, că doar 1% sau maxim 3% dintre pacienţi sunt infectaţi în spitale.
Şi în judeţul Mureş numărul infecţiilor raportate sunt în scădere, de la 104 în 2009 la 84 în 2011.
De asemenea, numărul infecţiilor intraspitaliceşti este mai mic cu 24 de procente în acest an faţă de primul trimestru al anului trecut, spune şefa Compartimentului de Promovare a Sănătăţii Mureş, dr. Liana David.
Reprezentanţii Colegiului Medicilor spun că este suspect de mic procentul infecţiilor din spitalele româneşti, date fiind condiţiile în care funcţionează. Singura explicaţie este subraportarea.
Dacă în alte state europene se acordă bonificaţii pentru ca spitalele să investească mai mult pentru prevenţie, în România anchetele pentru infecţiile intraspitaliceşti se fac prin metode care sancţionează.
Prin urmare, de teamă, sunt raportate doar cazurile care sunt descoperite, ceea ce este foarte periculos, spune preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.dr. Vasile Astărăstoaie.
Specialiştii spun că cele mai multe infecţii apar în zona operaţiilor şi la nivelul tractului urinar, dar pacienţii pot face şi pneumonii ori infecţii ale vaselor de sânge.
În cadrul studiului au fost efectuate controale în peste 2000 de spitale din 69 de ţări şi s-a constatat că în 35% dintre unităţile studiate nu se promovează măsurile de igienă în rândul pacienţilor.
Cristina Bulbescu