Unul din doi români încă locuiește în blocuri comuniste

Publicat de Corina Muntean, 6 aprilie 2019, 17:27 / actualizat: 7 aprilie 2019, 16:59
Este motivul pentru care 30 de studenți și profesori de la Facultatea de Arhitectură din Bruxelles și din Cluj-Napoca au studiat posibilitatea transformării acestor blocuri în locuințe moderne, luminoase și confortabile.
Workshop-ul s-a desfășurat în ultima săptămână în cartierul Tudor Vladimirescu din Târgu-Mureș în colaborare cu Asociația Undaverde.
Astăzi și mâine este Ziua Cartierului Tudor în Parcul Armoniei unde sunt invitați toți târgumureșenii să vadă ideile tinerilor puse în practică.
Atracția principală este o machetă pe scara de 1:1 (unu la unu) instalată pe fațada unui bloc, spune coordonatorul proiectului, arh. Romeo Cuc:
Este o machetă ce simulează extinderea spațiilor din apartamente și schimbarea pereților cu ferestre. Practic, fiecare apartament câștigă mai multă lumină, mai mult spațiu care poate fi și înverzit, protecție solară… o altă de locuire.
Proiectul este o încercare de înțelegere a celor care nu au trăit vremurile comuniste și de a umaniza spațiile de locuit.
Proiectul poate fi realist pe termen lung, spune președintele Ordinului Arhitecților Mureș, Angela Kovacs:
Este un proiect realist pe termen lung pentru că se pot face lucruri de felul acesta, se pot încălzi spațiile publice și vechile blocuri dar este o muncă de lămurire pe care trebuie să o facem pe viitor: să nu mai construim intens, să nu mai construim mult, să nu mai construim mare. Să încercăm să ne simțim bine în locurile în care trăim.
Târgumureșenii sunt impresionați de viziunea tinerilor de a transforma blocurile comuniste și sunt deschiși la transformări:
Coordonatorii proiectului au lansat astăzi la Târgu-Mureș și o platformă online www.bloculmeu.ro și un sondaj național prin care românii care locuiesc în cartiere socialiste își pot exprima opinia privind regenerarea urbană a blocurilor construite pe vremea comunismului.
Cristina Bulbescu