Unul din 10 români are diabet

Publicat de radiomures, 13 septembrie 2017, 14:41
Din acest motiv, bolile de nutriție sunt considerate ciuma secolului XXI pentru români.
Una din caracteristicile ultimelor decenii este creșterea alarmantă și în ritm continuu a bolilor de nutriție.
Iar obiceiurile alimentare greșite sunt în directă legătură cu bolile pe care le avem, confirmă medicul primar diabetolog, boli de nutriție și boli metabolice din Tîrgu-Mureș, Adriana Cif:
Alimentația este extrem de importantă pentru a ne menține starea de sănătate pentru că, prin alimente, ne aducem principalele principii nutritive care ne ajută la o dezvoltare normală, armonioasă a organismului, respectiv proteine, lipide, hidrați de carbon dar ne aduce și alte principii, cum ar fi vitaminele, mineralele.”
Guta este, de exemplu, o boală articulară gravă care este determinată de consumul excesiv de carne roșie, însă cea mai evidentă boală provocată de disfuncțiile alimentare este diabetul de tip II.
Într-un singur cabinet medical din Tîrgu-Mureș sunt înregistrați aproape 8.000 de pacienți cu diabet.
Tot mai mult afectați de boală sunt tinerii, spune medicul specialist din Tîrgu-Mureș, Adriana Cif:
De la o zi la alta, vedem cum numărul pacienților crește. Sunt studii care arată că pe lângă un pacient diagnosticat cu diabet mai există doi pacienți care nu sunt diagnosticați. Deci, ei nu știu că au diabet. Nu au fost la laborator, nu au simptome și atunci nu știu că au diabet. Este o boală provocată, cel mai frecvent de disfuncții alimentare, mai ales diabetul zaharat de tip II, este diabetul asociat obezității.”
Aproape 12 % din români sunt înregistrați cu diabet zaharat, iar jumătate din cazurile de mortalitate se datorează bolilor cardiovasculare.
În plus, un sfert din populație suferă de obezitate.
Cristina Bulbescu