Uniformele școlare, controversă între elevi și profesori
Publicat de Corina Muntean, 3 septembrie 2019, 18:15
Primele zile ale anului școlar încep, în unele situații, cu un conflict de opinie între diriginți și elevi, acolo unde regulamentele școlare indică purtarea uniformei.
Desi legea nu îi obligă pe elevi să poarte uniforma, iar aceștia nu pot fi sancționați, unii elevi consideră că aceasta le îngrădește posibilitatea de exprimare.
Președintele Consiliului Elevilor Mureș, Ștefan Manea.
Elevii o percep ca o formă de îngrădire a modului de exprimare pentru că acum foarte mult se exprimă prin modul în care se îmbracă, prin tot felul de accesorii ori, nemaiputând face aceasta, se simt îngrădiți și, de multe ori, se revoltă împotriva uniformei.
Directorul Colegiului Național ”Alexandru Papiu Ilarian”, Cristina Someșan, a arătat că portul uniformei aduce mai multe avantaje și este prevăzut în regulamentul școlar, dar elevii nu sunt sancționați dacă nu se conformează.
Purtarea uniformei este prevăzută în regulamentul intern și în acel contract educațional. Sigur că avem argumente în favoarea purtării acestei uniforme care înseamnă, în primul rând, un simbol de apartenență la o unitate de învățământ, în al doilea rând, înlătură orice discuții de decalaje economice sau de tot ceea ce ține de aspectul fizic și situația materială a familiei.
Cristina Someșan a mai precizat că, dacă la început elevii sunt rebeli și evită să poarte uniforma, în clasele terminale toți o poartă cu mândrie.
Realitatea este că, și în rândul tinerilor, ca și în toată societatea, nu se acceptă o rânduială și atunci nu se poartă uniforma la Papiu decât în anumite momente și situații. Dar constat că, pe măsură ce elevii cresc, apare o întoarcere spre firesc, spre normalitate și spre copilărire. Poate că, cu cât cei de a IX-a o resping, cu atât cei de a XII-a o agreează.
Colegiul Național al Elevilor a atras atenția, în 2017, că în mai multe școli din țară, elevii au fost sancționați pentru refuzul de a purta uniformă.
Raluca Creţ