„Unicorn”- muzică veche și poezie asemenea, la Radio Tg. Mureș
Publicat de radiomures, 25 iunie 2015, 08:39 / actualizat: 26 iunie 2015, 7:23
Dacă nu (prea mai) ești copil (și, deci, se presupune că ești un adult realist și responsabil), e musai să te socotești norocos la orice întâlnire față în față cu Unicornul. Fiind unul din acei adulți descriși în paranteză, n-am vrut să ratez oportunitatea, așa că m-am prezentat vineri, 19 iunie, la ceas de seară, cu un entuziasm meloman abia stăpânit, în sala noastră de concerte.
De ce entuziasm? Pentru că aveam presimțirea unei seri fără pereche. Muzică veche, și încă din cea orientală, așa cum se cânta pe la curțile boierești românești, prin mahalalele de al’dat sau prin seraiurile otomane, în secolele XVII-XIX, nu se prea aude în zilele noastre. Urechile prea acomodate cu ritmurile noului mileniu nici nu se prea ostenesc să se aplece spre „muzici și faze” devenite istorie.
Pe mine, însă, vechiturile m-au atras de când mă știu. Cântasem, de copil, de prin Codex Caioni, și la chitară, și la fluier. De formația „Anton Pann” auzisem, citisem. Dar n-o ascultasem pe viu. Turneul „Unicorn”, ajuns și în orașul nostru, a fost un nesperat cadou. Pentru că, dincolo de muzica aleasă atent din manuscrise medievale, din culegeri ale unora precum Dimitrie Cantemir sau Anton Pann, acesta îi propune publicului și poezie veche de dragoste, de o nebănuită frumusețe, precum și proiecții multimedia, într-un spectacol rotund, total, copleșitor.
S-ar părea că am fost noi, cei aflați în sală la Tg. Mureș, primii, poate unicii, oricum fericiții beneficiari ai unui show unplugged 100 %. Adică fără artificiul amplificării. Ceea ce s-a pretat de minune cadrului intim pe care îl oferă micul nostru studio, semiluminat, deci misterios. Chiar și muzicienii- ne-a mărturisit, după concert, lăutistul Andrei Zamfir- au fost vrăjiți de atmosfera astfel creată. Și au cântat, când cu patos, când cu melancolie, când îndemnându-se (și îndemnându-ne) din vorbe, când abia auzit, însă mereu cu o vizibilă (și în ochi) bucurie. Empatic până la Dumnezeu.
Răspunzători de minunea asta au fost Constantin Răileanu (fondatorul formației „Anton Pann”, compozitor, aranjor, vocalist rarissim), Sabin Penea (vioară), Andrei Zamfir (lăută cu gâtul lung), Alexandru Stoica (lăută cu gâtul scurt) și Ghassan Bouz (percuție tradițională orientală). Ar fi nedrept dacă nu l-am pomeni, tocmai pentru rotunjirea a ceea ce a fost „Unicorn” la Tg. Mureș, pe actorul Vlad Gălățianu, prezentatorul în versuri, fără emfază, al acestui spectacol (axat pe ideea de salvare a lumii prin frumos, prin cultură). Fără doar și poate, atmosfera de epocă, dar și trimiterea, peste veacuri, în prezentul multimediatic, le-am datorat și Oanei Răileanu, care a conceput partea video, plină de sugestii, a sincreticului „Unicorn”.
Aș fi vrut să nu se mai termine, dar n-a fost așa. În consecință, adult norocos & responsabil, am cumpărat de la acești tineri domni „Kara Eflak- De la București și până la Stanbul”, ultimul produs discografic al formației „Anton Pann”. Pentru ca, într-un fel binemeritat, acasă, spectacolul să continue. Sănătate pe care o doresc tuturor!
Organizatorii turneului Unicorn sunt Institutul Yunus Emre – Centrul Cultural Turc București și Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann.
Coproducători: Radio România Regional și Centrul Cultural Media Radio România.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Oltenia Craiova, Radio România Antena Sibiului, Radio România Cluj, Radio România Târgu Mureș, Radio România Iași, Radio România Constanța, Radio România Timișoara, Radio România Reșița, Radio România București fm.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Opera Națională Craiova, Biblioteca Astra Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Radio Trinitas-Sibiu, ziarul Tribuna din Sibiu, Cenaclul Lumină Lină, Grupul Psaltic ”Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, Hotel President, Centrul Cultural Reduta, Direcția Județeană de Cultură Galați, Asociația Byzantion Iași, Universitatea de Arte George Enescu Iași, Biblioteca Central Universitară Mihai Eminescu din Iași, Arhiepiscopia Tomisului, Asociația Festivalul Baroc Timișoara.
Dana Ardelean
Foto: Dinu Savopol Photography
Citeşte şi: Începe turneul de muzică veche UNICORN în 11 orașe din România