Unelte de piatră confecționate de strămoșii noștri preistorici au fost găsite în Kenya
Publicat de Rotar Mirela, 11 februarie 2023, 09:36 / actualizat: 16 februarie 2023, 9:36
Arheologii din Kenya au dezgropat unele dintre cele mai vechi unelte de piatră folosite vreodată de oamenii antici, datând de aproximativ 2,9 milioane de ani.
Conform cercetătorilor, descoperirea este o dovadă că instrumentele au fost folosite și de alte ramuri ale oamenilor timpurii, nu doar de strămoșii lui Homo Sapiens. Uneltele au fost folosite pentru a tranșarea animalelor, inclusiv hipopotami și pentru a tăia materiale vegetale precum tuberculi și fructe, au spus cercetătorii.
Alături de unelte și oase ale animalelor, au fost găsiți și doi dinți: un molar superior și inferior stâng pe care cercetătorii i-au identificat ca fiind Paranthropus, un văr îndepărtat al oamenilor.
Oamenii de știință au crezut mult timp că uneltele Oldowan, instrumente simple de piatră, erau folosite doar de strămoșii Homo Sapiens, o grupare care include specia noastră și rudele noastre cele mai apropiate.
Cu toate acestea, nu au fost găsite fosile de Homo Sapiens în situl arheologic Nyayanga din Kenya, pe malul Lacului Victoria.
“Cu aceste instrumente poți zdrobi mai bine decât o un molar al unui elefant și poți tăia mai bine decât o mușcătură a leului. Tehnologia Oldowan a fost ca și cum ai evolua brusc un set nou-nouț de dinți în afara corpului tău și a deschis strămoșilor noștri o nouă cale către o varietate de alimente din savana africană. Prezumția cercetătorilor a fost de mult timp că doar genul Homo, căruia îi aparțin oamenii, era capabil să facă unelte de piatră. Dar găsirea lui Paranthropus alături de aceste unelte de piatră deschide o idee fascinantă”, a spus profesorul Rick Potts, de la Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian, autor principal al studiului.
Dana Boieriu