Unele vaccinuri ar putea deveni obligatorii în România
Publicat de radiomures, 5 octombrie 2015, 12:22 / actualizat: 5 octombrie 2015, 13:40
Ministerul Sănătății obligă părinții să-și vaccineze copiii cu 9 tipuri de vaccinuri menite să țină la distanță anumite boli. Este vorba de vaccinurile împotriva tuberculozei, hepatitei B, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, oreionului și rubeolei.
Părinții care refuză să-și imunizeze copiii vor fi reclamați la Protecția Copilului pentru rele tratamente aplicate minorului și pot fi trimiși în judecată pentru refuzul constant la vaccinare, iar copiii nu vor mai fi primiți la școală sau grădiniță.
Totodată, medicii de familie și celelalte organe responsabile cu vaccinarea riscă amenzi usturătoare.
Stimularea vaccinării este o măsură bună, spun reprezentanții medicilor de familie mureșeni, însă forțarea părinților este o măsură neconstituțională.
Părinții, în schimb, ar putea suporta costurile tratamentului dacă copiii lor se îmbolnăvesc din cauză că nu s-au vaccinat, spune președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Mureș, Remus Șipoș:
Dacă totuși se încearcă să se facă ordine, e un lucru bun. Dar de aici și până la a îngrădi accesul în colectivitate este o măsură exagerată. Nu știu cum va fi primită de opinia publică ideea de obligație, și amendă și închisoare. Cred că asta e ceva, așa, de bau-bau mediatic… Nu trebuie să îngrădim accesul copilului la educație dar putem obliga, cred, părintele să suporte toate cheltuielile ce ar rezulta din îmbolnăvirea copilului neimunizat.”
Autoritățile din România vor să introducă aceste măsuri după ce au apărut mai multe cazuri de poliomielită în Africa și Asia. De asemenea, două cazuri au fost confirmate în Ucraina, iar Organizația Mondială a Sănătății impune măsuri stricte și în celelalte țări europene.
Acesta nu este, însă, un motiv suficient de întemeiat pentru a obliga părinții să-și vaccineze copiii, spun unii părinții intervievați de reporterul RTM, mai ales că rata vaccinării se apropie de 90% în țara noastră:
E foarte bine pentru copii să se introducă vaccinarea. Toate vaccinurile le avem făcute.” ”Sinceră să fiu, sunt între: adică le-am făcut pe cele care trebuia să le facă fiind bebeluș dar restul nu cred că o să le mai facem. Dacă devin obligatorii, nu mi se pare deloc corect. Ar fi alegerea fiecărui părinte în parte.” ”Ar fi mai bine pentru toată lumea prevenirea bolilor decât tratarea bolilor:” ”În mod normal ar trebui făcute pentru a evita orice complicație ulterioară dar depinde de fiecare părinte. Obligativitatea, în sine, nu este un lucru bun.”
Proiectul de lege va fi dezbătut în Parlamentul României și, daca va fi aprobat, ar urma sa se aplice din 2016.
Cristina Bulbescu
Sursa foto: arhiva