Unde îți poți să plasa banii ca să ai un randament cât mai bun?

Publicat de Corina Muntean, 9 aprilie 2021, 11:09 / actualizat: 10 aprilie 2021, 14:15
Din cauza incertitudinilor aduse de pandemie, este din ce în ce mai greu să te decizi cum să-ți investești banii astfel încât să obții un profit bun dar sigur. Pe piața financiar- bancară, o comparație între oferta băncilor comerciale și noile titluri Tezaur emise de finanțe ne-ar ajuta să aflăm care ar fi cea mai bună opțiune.
Avem o dilemă la care trebuie să găsim răspuns: unde poți plasa suma de 5.000 de lei în așa fel încât să ai un randament cât mai bun. Vorbim de piața monetară și excludem alte instrumente financiare cum ar fi plasamentul la bursă ori fonduri de investiții. Conform Hotnews, prețurile vor crește într-un ritm ceva mai accelerat, din cauza inflației, care a fost prognozată de BNR la 2,4% +/1 la 1,6 p.p. pentru finalul semestrului I din 2022, deci în decurs de un an. Asta ar însemna că inflația ar aduce costuri suplimentare medii de 120 lei, dacă excludem intervalul de incertitudine. Adică pentru produsele și serviciile astăzi pe care le-ai cumpăra cu 5000 de lei, la finalul trimestrului I din 2022 vei avea nevoie de 5.120 lei. Este și motivul pentru care noua ofertă de certificate Tezaur are dobânzi mai mari decât în martie pentru cei care vor să plaseze banii în astfel de titluri. Pe de altă parte, există și ofertele băncilor, sau chiar posibilitatea să schimbi suma menționată în euro.
Așadar, unde ar obține o persoană un câștig mai mare, la bănci sau în noile titluri Tezaur din aprilie? Cele mai bune oferte la bănci, conform comparatoarelor Finzoom.ro și Conso.ro sunt între 2,5% – 3,8%. Bineînțeles, la depozite se plătește impozit pe venit și comisioane. Astfel, conform ofertelor bancare, o persoană ar încasa pentru un depozit de 5000 de lei, după un an, între 112,5 – 171 lei, în funcție de bancă și de oferta aleasă. La titlurile de stat Tezaur, oferta pe 1 an este de 2,95%, ceea ce ar înseamna un câștig de 147,5 lei, pentru că nu există impozit pe venit.
Dacă luăm în calcul valoarea inflației, de 120 lei, există bănci la care poți ieși în pierdere, dar la altele câștigul este peste oferta Tezaur, la un grad de risc ceva mai ridicat. Bineînțeles, cu unele oferte ale băncilor ieși în pierdere. Depinde pe care o alegi. Dar, prin Tezaur ai putea acoperi inflația și mai rămâi cu ceva în plus. Respectiv, prin certificatele Tezaur ai ieși în câștig cu 27,5 lei, dacă inflația prognozată ar fi cea corectă, iar la bănci de la o pierdere de 7,5 lei, ai putea ieși la un câștig de 51 de lei, în aceleași condiții. În schimb, dacă cineva ar dori să investească în valută și să cumpere 1.000 de euro, asta înseamna acum circa 4.910 lei.
La o depreciere ceva mai accelerată a monedei naționale, apreciată în următoarele 12 luni la 2,5%, cei 1.000 de euro vor valora peste un an 5.032 de lei, o sumă care nu ar acoperi nici inflația. Desigur, aceste calcule sunt doar orientative și nu țin cont de modul în care inflația ne afectează în mod personal pe fiecare din noi, în funcție de tipul și cantitatea mărfurilor și serviciilor achiziționate pe durata unui an, comparativ cu scumpirea lor.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: Hotnews.ro